Citu, despre City Insurace: Falimentul face parte din economia de piata. Statul va investiga, totusi, eventualele fraude
city insuranceasigurare obligatoriercapolita rcaflorin citufaliment city insurance
Premierul Florin Citu a readus in discutie tema falimentului City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania, unde aproximativ 3 milioane de soferi si-au incheiat polite. Potrivit primului ministru, falimentul face parte din economia de piata, insa statul va efectua verificari sa vada daca acolo a fost vorba despre incalcarea vreunei legi. De asemenea, premierul a dat asigurari ca romanii clienti ai societatii vor fi protejati de stat.
"Falimentul este parte din capitalism, este parte dintr-o economie de piata. As vrea sa vad daca falimentul a fost ascuns – aici sunt alte probleme. Daca cumva situatia era mai veche si a fost ascunsa, atunci ar fi o problema, dar falimentul este parte din economia de piata. (…) Exista un Fond de Garantare care va asigura ca niciun client nu va pierde o polita de asigurare.
In acelasi timp, repet, este important, din punctul nostru de vedere, sa vedem daca a fost o frauda sau nu acolo. Asta e important, din punctul statului de vedere.
In rest, trebuie sa ne obisnuim ca in economia de piata sa dea si faliment companiile, asta este o chestie naturala si vor aparea altele care vor lua locul", a declarat, sambata, premierul Citu.
Guvernul va face, totusi, verificari suplimentare, a spus premierul: "Exista un reglementator. Deci, Guvernul tocmai de aceea n-ar trebui sa mai intervina, pentru ca exista un reglementator. As vrea sa vad exact care a fost evaluarea si cum de s-a ajuns aici. Eu (…) ma voi asigura ca toti clientii de la City Insurance nu vor avea de suferit de pe urma acestei situatii. (…) Vreau sa vad exact evaluarea celor de la ASF pe situatie si dupa aceea vom lua o decizie, dar de aceea avem reglementator. Reglementatorul pietei este cel care are grija de piata".
Citeste si: Vesti proaste: vine iarna, iar energia va continua sa se scumpeasca in intreaga Europa
Guvernul vrea sa tina sub control preturile de pe piata asigurarilor. Exista temeri privitoare la scumpirile politelor RCA, dupa falimentul City
"Avem o solutie la care ne gandim. Este momentul, poate, in acest context ca EximAsig sa preia, ne gandim daca cumva sa mergem pe varianta asta, dar inca nu este o solutie luata", a explicat seful Executivului.
"Sunt doua Ordonante de urgenta in avizare. Am discutat si astazi cu Consiliul Concurentei, ar trebui sa fie pe masa Guvernului saptamana viitoare. O Ordonanta se refera la preturile asigurarilor RCA, iar alta la situatia City insurance, daca se ajunge acolo, pentru a asigura ca nu se ajunge ca oamenii sa aiba un claim si sa nu poata fi platit, deci ne asiguram ca se vor putea plati banii de la Fondul de Garantare. Daca se intampla ceva ca toti clientii sunt protejati", a declarat, miercuri, seful Guvernului.
Va amintim ca, la finele saptamanii, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) tocmai a transmis ca a luat decizia de a
retrage autorizatia de functionare a companiei de asigurari City Insurance. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, de asemenea, respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare. Din acest moment, falimentul este iminent.
City Insurance este cel mai mare asigurator din Romania, conform datelor disponibile la finele primului trimestru, cu o cota de piata de 20,3%. De asemenea, este pe primul loc in piata RCA, cu o cota de piata de 45,62%.
Ce trebuie sa stie asiguratii
Romanii care au masinile asigurate la companie nu au de ce sa isi faca griji, deoarece contractele raman valide pana la data expirarii.
In schimb, soferii loviti in trafic de o masina asigurata la City Insurance trebuie sa face cerere de deschidere dosar de dauna la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Dupa ce va fi analizata solicitarea, plata despagubirilor nu va putea fi facuta decat dupa ce instanta decide definitiv falimentul firmei de asigurari.
Conform legislatiei actuale, FGA poate achita cel mult 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurator in faliment. Totusi, conform unui proiect de lege al Ministerului Finantelor, din luna mai a acestui an, pagubitii care au de recuperat despagubiri de la o firma de asigurari intrata in faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care il au la o astfel de firma in faliment.