Cine sunt angajatii romani care vor primi 8 salarii compensatorii, in caz de concediere
salarii compensatoriibanciangajati banci
O categorie de angajati din tara noastra va beneficia, in caz de concediere, de plata a opt salarii compensatorii.
Este vorba despre anagjatii sistemului bancar, ale caror joburi sunt, in buna parte, in pericol de a fi eliminate, pe fondul digitalizarii accentuate pe care o desfasoara sistemul, in aceasta perioada si care se va amplifica in viitor.
Vedem periodic stiri despre cum tot mai multe banci desfiinteaza casieriile si digitalizeaza anumite servicii. In spatele acestei evolutii tehnologice se ascunde, insa, disparitia a numeroase joburi, care nu isi mai gasesc utilitatea, in conditiile in care clientii interactioneaza tot mai mult, de la distanta, cu bancile lor.
"Ne asteptam sa urmeze restructurari in randul bancilor"
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) a declarat ca Federatia se afla in negocieri pentru contractul colectiv de munca la nivel de ramura. Astfel, anagatii sistemului bancar, care vor fi concediati, vor putea primi opt salarii comepensatorii, iar acesti bani ii vor ajuta sa faca fata somajului si sa se reorienteze in cariera.
"Ne asteptam sa urmeze restructurari in randul bancilor. Parerea noastra este ca programul de desfiintare de agentii bancare si sistemul de digitalizare accelerata va continua. Ma astept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiintat casieriile din sucursalele bancii sa fie urmat si de alte banci.
Raiffeisen Bank a fost un model si cred ca, in curand, vor renunta la casierii si BCR si BRD. De aceea, trebuie sa gasim solutii de protectie pentru angajatii bancilor”, a declarat Constantin Paraschiv, pentru
economica.net.
Mai mult decat atat, sursa citata vorbeste si despre faptul ca se poarta discutii inclusiv pentru cresterea nivelului salarial minim, de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut.
Totodata, o alta revendicare este ca angajatii sa beneficieze de plata cheltuielilor cu utilitatile (electricitate, gaze, internet etc), in valoare de cel putin 200 de lei pe luna, precum si cheltuielile legate de curierat.
Nu in ultimul rand, se solicita si un venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzura a echipamentelor proprii folosite in interes de serviciu, venit care care se va negocia cu angajatorul.
Va amintim ca, luna trecuta, Raiffeisen Bank s-a alaturat pe lista bancilor care apasa pedala de acceleratie a digitalizarii si a anuntat ca renunta la casierii. Banca va mai pastra casierii in cateva dintre unitatile sale, urmand ca doar in aceste agentii sa fie facute operatiuni cu numerar, in mod exceptional, pentru plata ratelor la credite.
Aici gasiti lista cu agentiile bancii care mai fac operatiuni cu numerar.
Te-ar putea interesa si: Limitele de extragere cash, la bancomatele marilor banci din Romania
"A trecut perioada in care in banci te angajai relativ usor pentru ca era nevoie de cat mai multe sucursale si ghisee"
Expertii avertizeaza tinerii dornici sa se angajeze in domeniu, sa se reorienteze, pentru ca nu va mai fi nevoie de atat de mult personal, ca odinioara, cand bancile se extindeau masiv. Totusi, foarte cautati vor fi in continuare IT-istii.
"Daca ne uitam pe site-urile bancilor, o sa observam ca sunt anumite meserii pentru care bancile ar plati foarte bine, se dau si premii pentru cei care ar putea sa aduca un IT-ist foarte bine pregatit, un IT-ist care sa aiba cunostinte in informatica la nivelul care se cere in acest moment pentru dezvoltarea operatiunilor bancare in era digitalizarii.
Sigur, daca suntem in categoria oamenilor care suntem foarte bine pregatiti si din punct de vedere IT, si cand zic IT ma gandesc si la cunostintele elementare, atunci sigur ca e bine sa ne gandim la o cariera bancara, activitatea bancara fiind foarte frumoasa – o spun dupa aproape 50 de ani de lucru in aceasta activitate. (…)
A trecut perioada in care in banci te angajai relativ usor pentru ca era nevoie de cat mai multe sucursale, ghisee si asa mai departe, deci de cat mai multi oameni.
Acum este nevoie de mai putini oameni, iar aceia trebuie sa fie foarte bine pregatiti si din punct de vedere economic, si din punct de vedere tehnic – nu neaparat sa fii IT-ist, dar sa poti intelege un proiect care este pe masa si banca doreste sa-l implementeze. Partea economica se imbina cu partea tehnica mult mai mult decat se imbina inainte", explica Radu Ghetea, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al Consiliului de Administratie al Libra Internet.