Cinci calitati de care ai nevoie pentru a deveni antreprenor
calitati antreprenordisciplina afacerilidership afaceri
Perceptia romanilor despre antreprenori s-a schimbat in bine in ultimii ani. Mai mult decat atat, tot mai multi dintre noi vrem sa devenim propriul patron, propriul sef. Mai ales cei mai tineri, care au ajuns sa admire antreprenori din tara si din strainatate ar dori sa-si deschida propria afacere.
Insa, atentie:
antreprenoriatul nu este chiar pentru oricine! De aceea, inainte de a porni la drum, informeaza-te, autoeduca-te sa urmeaza cursuri de specialitate.
Cu sau fara acestea, pentru a deveni independent si a-ti deschide afacerea ta, ai nevoie de niste calitati fara de care este foarte posibil sa nu te descurci, mai ales in hatisurile din Romania.
1. Bun planificator
Daca, in viata de zi cu zi, esti ordonat si pragmatic, asta te va ajuta si cand vei fi patronul afacerii tale. Trebuie sa ai un plan bine pus la punct, sa stabilesti obiectivele principale, dar sa stii sa le si ajustezi, pentru ca, de multe ori, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Altfel spus, realitatea din teren sau niste obiective nerealiste iti pot da planurile peste cap, asa ca este bine sa fii deschis sa le adaptezi.
2. Bun comunicator
Degeaba ai un plan bun si multe si la fel de bune idei si intentii daca nu sti sa le comunici. Din postura de patron, va trebui sa comunici cu angajatii, cu clientii si partenerii. Daca nu te exprimi coerent, logic si succint, comunicarea si intreaga activitate vor avea de suferit. Asa ca, inainte de a porni la drum, este recomandat sa-ti dezvolti abilitati de prezentare si de vorbit in public.
3. Disciplinat
Cel putin aparent, a nu avea sef sau un lider de echipa este un lucru bun. Insa, asta pune pe umerii tai stabilirea propriului program si fixarea obiectivelor firmei. Nimeni nu-ti va mai spune ce sa faci, asa ca, fara disciplina - a ta si a angajatilor - activitatea va fi haotica. Tot disciplina te va ajuta sa treci peste hopurile din drumul deloc lin al antreprenoriatului.
4. Increzator in fortele tale
Increderea in tine este esentiala. Tu trebuie sa fii primul care crede in fortele sale si in ideea ta. Daca tu nu esti increzator, atunci cum iti vei convinge clientii, furnizorii, partenerii? Daca ai incredere in tine si in ideea ta, vei gasi si energia pentru a intra si ramane intr-o afacere. Este foarte important sa ai incredere in capacitatile tale de a face afacerea sa functioneze, sa vezi partea plina a paharului si sa nu te demoralizezi la desele obstacole care, cu siguranta, vor aparea.
5. Leadership
Foto: pexels.com