Cifrele si pandemia: antreprenorii au devenit mult mai atenti la cum cheltuiesc si investesc
antreprenori pandemieafaceri in pandemiecifre pandemie
Epidemia de coronavirus generalizata la scara mondiala schimba vieti si mentalitati, precum si felul in care managerii isi administreaza afacerile pentru a creste sau macar pentru a supravietui.
Studiul "Raportarea Financiara la
Antreprenori", realizat de Trusted Advisor Strategy & Finance, arata ca pandemia a schimbat inclusiv modul in care antreprenorii se raporteaza la cifre.
Asa se face ca 31,5% lucreaza prudent si gestioneaza atent cheltuielile, iar 29,6% sunt mai atenti la cash-flow si intarzieri in recuperarea banilor de la clienti, relateaza
economedia.ro, citand Agerpres.
Conform cercetarii, 14,8% dintre manageri amana deciziile de investitie si fac mai multe evaluari, inainte de a aproba o investitie; 14,8% nu au facut schimbari; 5,6% lucreaza cu ipoteze si estimari multiple; 3,7% au multiplicat rapoartele si analizele financiare.
In ceea ce priveste bugetul initial al antreprenorilor, 35,2% au redus cheltuielile la categorii care nu afectau imediat continuarea afacerii; 22,2% au redus cheltuielile administrative; 22,2% au investit pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si livrare; 11,1% au facut restructurari de personal; 5,6% au redus bugetul de marketing; 3,7% au oprit partial capacitati de productie si distributie.
In acelasi timp, antreprenorii ar fi bucurosi daca ar obtine sprijin legat de strategia financiara pentru: definirea si implementarea unui plan cu ajutorul caruia sa-si conduca afacerea (24,1%); consolidarea si optimizarea mai multor tipuri de afaceri (22,2%); calcule si decizii investitionale (14,8%); analize de profitabilitate pe linii de business (14,8%); cash-flow (7,4%); analize de cost de oportunitate (5,6%); definirea structurii bugetului de venituri si cheltuieli ( 3,7%); realizarea si coordonarea bugetelor departamentale (3,7%); strategia de pret (3,7%).
Concetrare pe cresterea profitabilitatii
Pentru urmatoarea perioada, prioritatile antreprenorilor sunt cresterea profitabilitatii nete (46,3%);? obtinerea de finantari pentru investitii (14,8%); capitalizarea firmei si optimizarea indicatorilor financiari (13%); optimizarea fluxului de numerar (13%); cresterea marjelor (7,4%); obtinerea de finantari pentru activitatea curenta (5,6%).
In ce priveste relatia cu departamentul financiar-contabil, 51,9% dintre antreprenori au nevoie de recomandari de optimizare a afacerii; 29,6% sunt deficitari la raportarea financiara pentru management; 55,5% vor mai multa proactivitate si o comunicare mai buna.