Cele mai mari 100 de tranzactii din Capitalismul romanesc valoreaza 30 de miliarde de euro
top 100 tranzactiicapitalismmegaranzactieinvestitorifiziuni si achizitii
Cele mai mari 100 de tranzactii semnate in Romania se ridica la valoarea de 30 mld. de euro, acestea au format piata de fuziuni si achizitii in capitalismul romanesc si au introdus tara noastra pe harta marilor investitori internationali.
In ciuda unei populatii de aproximativ 20 de milioane de oameni, Romania se plaseaza printre puterile economice ale Europei Centrale si de Est, reusind sa inregistreze suma de 1 miliard de euro prin doar trei tranzactii pana in prezent.
2016 este ultimul an in care Romania a semnat o megatranzactie, cand fondul de investitii Mid Europa Partners a cumparat de la Enterprise Investors (un alt fond de investitii) retailerul Profi pentru 533 milioane de euro.
Iata care sunt cele mai mari tranzactii din 2016
1. Japonezii de la Asahi au preluat Ursus Breweries
2. Enterprise Investors a vandut Profi pentru 533 de milioane de euro
3.Tranzactile cu proiecte imobiliare din Romania au insumat 930 milioane euro
4. Grupul francez Lactalis a preluat doi dintre competitorii sai de pe piata de lactate Albalact si Covalact, pentru peste 110 milioane euro
5. MedLife, Hiperdia si Ponderas s-au aflat in topul tranzactiilor din servicii medicale
6. Au existat preluari de 40-50 milioane euro in industria vopselurilor
7. S-au inregistrat tranzactii substantiale in IT si Total Soft
Anul trecut, desi a fost unul prolific pentru piata locala de achizitii si fuziuni, nu a beneficiat de nicio valoare mai mare de 500 milioane de euro.
Cu toate acestea, dintre mutarile de anul trecut, 12 si-au facut loc in clasamentul celor mai mari 100 de tranzactii din istoria Romaniei. Pragul de intrare in acest top din M & A a depasit valoarea de de 100 milioane de euro.
Cele mai importante trei acorduri din clasament au venit din sectorul bancar, telecom si energie si niciuna in ultimul deceniu, in pofida faptului ca de cativa ani piata locala este campioana europeana atat la cresterea consumului (peste 10% in 2016 si 2017), cat si a economiei in ansamblul sau.
Acestea sunt preluarea a 65% din BCR de catre Erste, achizitia de catre Vodafone a 79% din MobiFon-Connex si cumpararea a 75% din Rompetrol de catre kazahii de la KazMunaiGaz.
In acest sens, analistii din piata preconizeaza ca Romania are capaciatea sa inregistreze o noua astfel de mutare substantiala in viitorul apropiat.
„Am mai spus-o, o repet, urmeaza tranzactiile de 1 miliard plus! De euro“, afirma recent Florian Nitu, managing partner al casei de avocatura Popovici, Nitu, Stoica & Asociatii.
Tot Nitu adauga ca: “In telecomunicatii, in energie si in imobiliare sunt cateva afaceri, portofolii sau retele care se incadreaza in aceasta evaluare si care au atins punctul de maxima expansiune posibila cu mijloace locale/interne.“