Piata muncii este un mediu dinamic si in continua schimbare, influentat de progresul tehnologic, evolutia economica si schimbarile sociale. Aceasta dinamica determina aparitia unor noi meserii si profesii, iar adaptabilitatea devine o abilitate esentiala pentru cei mai multi dintre noi, fie ca facem parte din categoria celor care cauta sa se angajeze sau din categoria angajatorilor care cauta sa angajeze profesionisti.
Avansul tehnologic, reprezentat in special prin digitalizare si automatizare, au transformat modul in care lucram si au deschis calea catre noi domenii de activitate. De exemplu, meserii precum software developer, analist de date, specialist in securitate cibernetica sau manager de retele sociale nu existau acum cativa ani, dar acum sunt foarte cerute pe piata muncii.
In acelasi timp, schimbarile in comportamentul consumatorilor si nevoile societatii au generat cereri pentru alte tipuri de servicii si competente. De exemplu, in domeniul sustenabilitatii, au aparut meserii precum consultant in energie regenerabila, designer de ambalaje ecologice sau specialist in gestionarea deseurilor.
Potrivit ultimelor informatii, sapte noi meserii urmeaza sa fie introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania:
1. Farmacist primar (cod 226205), cu urmatoarele atributii: primirea retetelor de medicamente de la medici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, verificarea istoricului medicatiei pacientilor, asigurarea dozarii, a metodelor de administrare adecvate si a compatibilitatii medicamentelor inainte de eliberare; furnizarea de informatii si consiliere prescriptorilor si clientilor cu privire la interactiunile medicamentoase, incompatibilitati si contraindicatii, efecte secundare, dozare si depozitare adecvata a medicamentelor; coordoneaza si supravegheaza activitatea farmacistilor, inclusiv a celor specialisti. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.
2. Inginer transporturi rutiere de marfuri (cod 214144), cu urmatoarele atributii: analizeaza cererea de transport si planifica cu ajutorul aplicatiilor geo-informationale, transporturile rutiere de marfuri; stabileste si supravegheaza respectarea conditiilor de transport rutier pentru marfurile perisabile, refrigerate si congelate si urmareste trasabilitatea marfurilor; utilizeaza metode sistematice si aplicatii informatice de colectare, analiza si sinteza a informatiilor pentru evaluarea calitatii serviciilor de transport rutier de marfuri si propune bune practici pentru imbunatatirea acestora. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.
3. Inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145), cu urmatoarele atributii: coordoneaza operatiunile de alocare a capacitatilor de transport pentru transferul sau preluarea calatorilor in situatii deosebite; intocmeste documentatiile necesare pentru obtinerea licentelor si avizelor necesare derularii operatiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.
4. Manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122), cu urmatoarele atributii: planificarea managementului costurilor proiectului; controlul/monitorizarea costurilor proiectului; evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potentiale. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.
5. Programator grafic de executie pentru realizarea proiectului (cod 432206), cu urmatoarele atributii: realizarea programelor graficelor de executie, monitorizarea si controlul si elaborarea de rapoarte privind graficul de executie al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii liceale si certificat de calificare.
6. Tehnician mecatronist (cod 311540), cu urmatoarele atributii: diagnoza si remedierea defectiunilor mecanice, electrice si electronice in echipamentele si sistemele mecatronice; proiectarea si dezvoltarea solutiilor mecatronice; supravegherea actualizarilor si a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii liceale si certificat de calificare, dupa caz.
7. Atasat pentru munca si afaceri sociale (cod 242239) – ocupatie prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste si: Firmele romanesti s-au saturat deja de e-Factura. Valuri de nemultumire, pe patroni ii supara mai ales faptul ca le-au crescut costurile
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si