Cele 5 situatii in care contractul de munca poate fi modificat fara acordul salariatului
contract de muncamodificarea contractului de munca
E putin plauzibil ca un contract de munca, odata incheiat, sa ramana neschimbat pe toata durata lui. In timp apar elemente noi (de exemplu, angajatul este trecut pe alta pozitie in firma sau i se modifica salariul) si e obligatoriu ca toate aceste elemente noi sa fie inserate in contract. Dar nu fara acordul salariatului! Prin natura lui, contractul este o intelegere intre parti si nu poate fi modificat unilateral, prin vointa unei singure parti. Regula aceasta cunoaste insa si niste exceptii.
Cand poate fi modificat contractul de munca fara acordul salariatului? Sunt 5 situatii clare, care au in vedere urmatoarele elemente:
Locul muncii
1. Exceptia este prevazuta la art. 42 din Codul muncii, care spune ca acest element al contractului poate fi modificat unilateral de catre angajator prin
delegarea sau
detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual. Esential este insa sa nu se modifice cu acest prilej niciunul dintre celelalte elemente ale contractului de munca.
Locul muncii si felul muncii
Conform art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate modifica
temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului.
2. Asadar, daca intervine o situatie de
forta majora, in care e necesar ca salariatul sa indeplineasca (si) alte atributii decat cele prevazute in fisa postului (parte din contract), intr-un alt loc de munca, acordul lui pentru aceste schimbari nu mai este necesar.
3. Modificarea unilaterala a contractului poate interveni si ca
sanctiune disciplinara, potrivit art. 248 din Codul muncii. Poate fi vorba despre retrogradare, care presupune trecerea temporara de pe o functie de conducere pe o functie de executie sau despre reducerea temporara a salariului si/sau a indemnizatiei de conducere. Atentie, retrogradarea poate fi dispusa pentru maximum 60 de zile!
4. Pot interveni modificari unilaterale si ca
masuri de protectie a salariatului, din motive medicale. De exemplu, potrivit Legii nr. 346/2002, angajatorul are obligatia de a trece temporar intr-o alta munca salariatii expusi la risc de accident de munca sau boala profesionala. O astfel de obligatie exista si pentru salariatele gravide.
Salariul minim
5. Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, daca modificarea contractului este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil, nu mai este necesara incheierea unui act aditional. De exemplu, o astfel de modificare intervine automat in cazul majorarii prin lege a salariului minim – evident, pentru salariatii din firma platiti cu salariul minim.
Citeste si: 5 obiceiuri zilnice care-ti prelungesc viata cu ani de zile
Sursa foto: www.pexels.com