Cele 5 conditii pe care trebuie sa le indepliniti daca vreti sa montati in firma camere de supraveghere video
Intentionati sa instalati o camera de supraveghere video intr-un depozit al firmei pentru a preveni furtul de marfuri. Sau la un punct de lucru, ca sa va asigurati ca angajatii poarta echipamentele individuale de protectie. In parcare, sa vedeti cine si cand foloseste masinile de serviciu etc. Intrebarea este: aveti voie sa instalati o camera video si la locul de fumat? La aparatul de cafea? In sala de mese? Pe holurile firmei sau in alte locuri unde nu exista bunuri de supravegheat si nici nu apar riscuri legate de desfasurarea activitatii?
Legea nr. 190/2018 privind masurile de punere in aplicare a GDPR spune ca, pentru a putea folosi sisteme de monitorizare la locul de munca, trebuie sa indepliniti cinci conditii.
Trei dintre aceste conditii sunt foarte clare si nu necesita precizari suplimentare: sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor inainte de introducerea sistemelor de monitorizare; sa va informati in prealabil angajatii ca vor fi monitorizati; sa nu pastrati mai mult de 30 de zile datele cu caracter personal astfel obtinute.
Celelalte doua conditii sunt insa mai sensibile. Astfel, monitorizarea salariatilor va este permisa doar daca:
1) interesele legitime pe care le urmariti sunt temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate;
2) alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit nu si-au dovedit anterior eficienta.
Aici sunt, de altfel, si directiile unde actioneaza inspectorii de la ANSPDCP, autoritatea care verifica si sanctioneaza companiile pe zona de prelucrare a datelor personale: ce
interes ati avut sa va supravegheati angajatii? Ce
alte masuri ati luat anterior in acest sens? Unde este
dovada ca aceste masuri nu au fost eficiente?
Din punctul dvs. de vedere lucrurile sunt foarte clare, prin instalarea camerelor video ati vrut sa preveniti furturile, accidentele de munca sau eschivarea de la indeplinirea sarcinilor de seriviciu (prin pauze dese de fumat, de exemplu), dar inspectorii sunt preocupati in primul rand de altceva, anume daca, pentru atingerea acestor scopuri, nu puteau fi utilizate si alte metode mai putin intruzive.
Ei va vor cere, de exemplu, regulamentul intern al firmei, sa vada daca ati trecut acolo prevederi concrete privind numarul si durata pauzelor de fumat. Sau va vor intreba daca ati intreprins controale inopinate la locul de fumat, menite sa descurajeze satisfacerea acestui viciu in timpul programului. Si, in cazul in care nu puteti oferi raspunsuri convingatoare si dovezi, puteti fi amendat si obligat, desigur, sa eliminati camerele video.
Pentru dvs., instalarea de sisteme de supraveghere/monitorizare este, poate, cea mai simpla, ieftina si eficienta modalitate de a va asigura bunul mers al afacerii, mai ales cand activitatea se desfasoara in mai multe locatii, unde nu ajungeti prea des. Legea spune insa altceva, anume ca salariatii au dreptul sa la fie protejate datele personale, chiar daca aceste date se refera la numarul de tigari pe care le fumeaza pe zi.
Sursa foto: www.pixabay.com