Cel mai iubit producator de mobila de la noi anunta SCUMPIRI in lant
scumpiri ikeascumpire mobila ikeascumpire benzina
Nu exista domeniu care sa nu fie afectat de scumpirea carburantilor. Dar cele mai afectate sunt companiile care s-au extins la scara globala si carora, acum, le este tot mai greu sa-si aprovizioneze magazinele la costuri rezonabile, asa ca vor ingloba scumpirile in produsele pe care le vand. Iar clientul deconteaza.
Cel mai mare si mai cunoscut producator de mobila din lume,
IKEA, are vesti proaste pentru cine si-a cumparat casa si voia sa o mobileze sau pentru cine dorea sa schimbe vechile piese de mobilier.
Dupa ce si-a vazut profitul redus din cauza costurilor mai ridicate cu transportul si cu materiile prime, IKEA a anuntat majorarea preturilor din cauza dificultatilor pe lanturile de aprovizionare, care ar urma sa se mentina si in 2022.
Profitul, inainte de taxe al Inter IKEA Group - care detine franciza IKEA si este responsabil cu aprovizionarea - a scazut cu 16%, intre august 2020 - august 2021, la 1,71 miliarde de euro.
Potrivit IKEA, pe plan global, pandemia a afectat veniturile din exploatare in anul fiscal 2021. Principala cauza a fost majorarea semnificativa a pretului transportului si materiilor prime in a doua parte a anului fiscal.
Vanzari record, previziuni sumbre
Cu toate acestea, in perioada de timp mentionata, vanzarile au ajuns la nivelul record de 41,9 miliarde de euro, in crestere cu 6% fata de anul fiscal 2020, si cu 1%, in raport cu anul fiscal 2019.
Directorul financiar Martin van Dam a avertizat ca anul fiscal 2022 va fi mult mai dificil cu mai multe provocari, iar efectele negative ale perturbarilor din lanturile globale de aprovizionare si preturile ridicate ale energiei ar putea dura mult timp,
Anul acesta Inter IKEA a mentinut stabile preturile produselor catre retaileri dar a avertizat ca, in anul fiscal 2022, ar putea transfera o parte din costurile cu majorarea preturilor la transportul si materii prime catre proprietarii magazinelor.
"Desi nu putem continua sa asiguram preturi fixe catre retaileri in aceste conditii dificile, intentionam sa absorbim o parte din majorarea costurilor in anul fiscal 2022.
Proprietarii magazinelor vor decide daca sau in e masura vor transfera catre cumparatori preturile mai ridicate", a explicat van Dam.
In Romania, exista doua magazine IKEA, primul deschis in 2007, iar al doilea in iunie 2019, in urma unei investitii de 90 de milioane de euro, care a creat 600 de locuri de munca.
Foto: facebook ikea