Criza sanitara din ultimii doi ani a schimbat radical piata muncii la nivel global, specialistii in recrutare avertizand ca urmeaza o perioada in care companiile se vor lupta pentru a isi pastra angajatii. Potrivit unui studiu publicat de Deloitte la inceputul acestui an, peste 75% dintre angajatorii din intreaga lume recunosc ca nu le va fi deloc usor in anii urmatori sa atraga si sa pastreze in companie angajatii de valoare. Expertii de pe piata locala sustin in acelasi timp ca angajatii, in special cei tineri, vor putea fi convinsi sa ramana in firmele in care lucreaza numai daca li se vor oferi instrumentele care sa le faca munca mai usoara si mai placuta.
Chestionati de specialistii Deloitte cu privire la masurile luate in ultimul an pentru a isi consolida capacitatea de a atrage si de a pastra angajati valorosi si cu experienta, managerii au raspuns in marea lor majoritate ca au incercat sa puna accentul pe beneficiile intangibile oferite. 80% dintre directorii generali participanti la studiu au sustinut ca au oferit angajatilor mai multa flexibilitate la locul de munca.
68% dintre companii au transmis ca si-au indreptat atentia catre diversitate, echitate si incluziune la locul de munca. Una din doua companii a apelat insa si la metodele traditionale de pastrare a angajatilor, si anume la cresterea salariilor.
Expertii avertizeaza ca multe companii mari se vor lovi in perioada urmatoare si de o presiune din ce in ce mai mare pusa de angajati in vederea combaterii schimbarilor climatice. Potrivit studiului Deloitte CxO Sustainability 2022, liderii de business la nivel global se declara din ce in ce mai preocupati de schimbarile climatice care afecteaza lumea in care traim. 79% dintre cei ce au participat la analiza Deloitte considera ca planeta se afla intr-un punct critic la aceasta ora, avand nevoie de solutii concrete pentru a combate efectele schimbarilor climatice.
Mai alarmant, 89% dintre liderii de business la nivel global sustin ca exista un sentiment de urgenta din perspectiva climatica la nivelul intregii planete. In plus, Deloitte arata ca 97% dintre companiile din intreaga lume recunosc ca au fost deja afectate de schimbarile climatice, in special in zona operationala. In cazul a 65% dintre aceste companii, angajatii fac presiuni asupra conducerii pentru a actiona in aceasta directie a combaterii schimbarilor climatice.
Potrivit datelor Deloitte, multe companii au luat deja primele masuri pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice, optand spre exemplu pentru utilizarea unor materiale mai durabile sau pentru folosirea mai eficienta a energiei. In acelasi timp, multe companii au inceput sa foloseasca utilaje, tehnologii si echipamente eficiente din punct de vedere energetic sau chiar ecologice. 57% dintre companiile participante la acest studiu au sustinut ca isi instruiesc angajatii cu privire la actiunile climatice pe care le intreprind si impactul acestora asupra mediului inconjurator.
Ultimele NOUTATI
Cat castiga un IT-ist in Romania, chiar daca n-are facultate? Salariu dublu fata de media nationala
Inca astepti sa se prabuseasca piata imobiliara sa-ti cumperi un apartament? Gresit!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si