Ce-si doresc angajatii de la 2025? Salariul mai mare e visul numarul 1
salarii mai marijoburi remotemunca la biroustabilitate joblocuri de muncareconversie profesionala
Anul 2025 se contureaza deja in viziunea angajatilor romani drept unul al schimbarilor si al sperantelor. Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs, majoritatea angajatilor isi doresc o imbunatatire a situatiei profesionale, insa prioritatile lor s-au adaptat contextului economic si social incert. Salariul mai mare este dorinta principala pentru aproape un sfert dintre respondenti, urmat de gasirea unui loc de munca nou.
Principala prioritate a angajatilor romani este cresterea veniturilor, cu 22,6% dintre participantii la sondaj mentionand ca o majorare salariala este obiectivul lor principal. In plus, 4 din 10 respondenti isi doresc sa isi schimbe locul de munca, fie pentru a scapa de instabilitatea actualului job, fie pentru ca au ramas fara un loc de munca in 2024. Alte dorinte semnificative includ:
- 11,5% vor sa lucreze de acasa;
- 5,6% spera sa fie promovati;
- 4,3% intentioneaza sa urmeze un curs de reconversie profesionala.
Interesant este ca numarul celor care doresc un job remote a scazut semnificativ fata de anii anteriori, angajatii adaptandu-se la preferintele angajatorilor, care inclina tot mai mult catre
munca de la birou.
Ce isi doresc angajatii in 2025?
Anul 2024 a fost perceput de multi angajati ca fiind mai dificil decat cel precedent, peste 24% descriindu-l drept un an plin de incertitudini. Potrivit unei analize
eJobs, doar 6% dintre respondenti au spus ca a fost un an mai usor, iar 11,9% au considerat ca a fost unul de crestere profesionala. Aceste experiente explica prudenta angajatilor in luarea deciziilor bruste de cariera pentru 2025.
Totusi, aproape 43% dintre respondenti sunt optimisti sau foarte optimisti cu privire la viitorul lor profesional. Cei mai multi dintre acestia planuiesc sa isi atinga obiectivele prin participarea la cursuri de dezvoltare profesionala, negocierea conditiilor de munca sau a salariului cu managerii si prin implicarea activa in cautarea de noi locuri de munca.
Principalele motive de ingrijorare pentru 2025 includ stabilitatea locului de munca (32,2%) si nivelul salariilor (27,9%). Echilibrul intre viata personala si cea profesionala este, de asemenea, un aspect important, preocupand 21,9% dintre respondenti. In acelasi timp, 13,9% sunt foarte optimisti ca vor avea parte de oportunitati mai bune in noul an.
Pentru multi romani, 2025 va fi un an al incercarii de a restabili echilibrul intre aspiratiile profesionale si realitatile economice. Intr-o perioada caracterizata de fel si fel de provocari, angajatii cauta solutii pragmatice, fie prin cresteri salariale, fie prin recalificari sau schimbarea locului de munca. Ramane de vazut daca optimismul acestora se va transforma in realitate, pe o piata a muncii care continua sa evolueze sub presiunea economica si sociala.