Ce se intampla cu ELCEN? Vor ramane bucurestenii fara caldura in aceasta iarna?
elcengabriela fireaprimaria bucuresticalduragaze naturalepret gaze
Creditorii ELCEN, cel mai mare producator de energie termica din Romania, au aprobat luni planul de reorganizare al societatii aflate in insolventa. Astfel, bucurestenii vor beneficia de caldura pe perioada iernii, nemaiexistand riscul sa isi petreaca anotimpul rece cu caloriferele inghetate.
Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), a fost organizata luni la pranz. La adunare a fost supusa la vot aprobarea planului de reorganizare a societatii, vital pentru soarta intregului sistem de incalzire centralizata din Bucuresti, a fost organizata luni la pranz.
Potrivit planului, Compania Municipala Energetica SA a Primariei Capitalei ar urma sa preia ELCEN prin transfer de afacere si nu prin cumpararea titlurilor de la actionari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) si Romgaz (2,5%) - cum era preconizat initial, iar pretul transferului ar urma sa fie egal cu suma estimata oficial ca s-ar obtine din vanzarea fortata a activelor ELCEN, in ipoteza falimentului societatii, de 891,3 milioane lei.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara inainte de adunarea creditorilor ca, in cazul in care planul de reorganizare nu va fi aprobat, societatea va intra in faliment.
"Concret, ce solicitam Guvernului: asigurarea cesiunii sau subrogarii creantelor detinute de ANAF impotriva ELCEN, votarea planului de reorganizare al ELCEN de catre ANAF. Daca la sedinta adunarii creditorilor din data de 24 septembrie - de aceea spuneam ca e presant, nu mai trebuie sa asteptam doi-trei ani - nu se va da vot pe plan, ELCEN intra in faliment, cu consecinte dezastruoase pentru termoficarea din Capitala", a spus primarul general, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul Primariei Capitalei.
Ea a mai precizat ca primaria cere Guvernului plafonarea pretului la gaze naturale si ajustarea raporturilor preturilor la gazele naturale.
"(Solicitam Guvernului, n.r.) plafonarea pretului la gaze naturale, deoarece preturile de achizitie ale gazelor naturale sunt in continua crestere, ceea ce va pune presiune pe bucuresteni. Nu s-au facut, asa cum stim cu totii, si presa economica a relevat, suficiente depozite la nivel national; ajustarea raporturilor preturilor la gazele naturale, platite de clientii casnici si de catre clientii industriali; modificarea structurii tarifului de producere, transport si distributie si a agentului termic", a explicat Firea.
De asemenea, daca ELCEN ar fi intrat in faliment, 1,2 milioane de bucuresteni ar fi suferit pe perioada iernii.