Ce sanse ai acum sa-ti gasesti un job mai bun? E sau nu momentul sa faci pasul
piata munciirecrutareangajarilocuri de munca
In ultimii mai bine de doi ani, am tot citit date din studii efectuate in randul angajatilor si companiilor, care tradau o stare de "inghet" a miscarilor "indraznete" pe piata muncii. La o prima vedere, nici contextul actual nu pare prea incurajator pentru schimbari semnificative in cariera, dar nu este chiar asa ...
Studiile efectuate in ultimii doi ani au scos la iveala faptul ca multi angajati si-au inhibat dorinta de a-si schimba jobul, din cauza incertitudinilor care marcau contextul pandemic. Decat sa riste si sa ramana si fara locul de munca initial, oamenii au ramas "blocati" pe piata muncii, in asteptarea revenirii la o oarecare normalitate. Normalitatea din punct de vedere sanitar a cam aparut, doar ca acum ne confruntam cu alte provocari, al caror impact in plan economic se anunta a fi dezastruoase, daca actualul conflict militar din Ucraina nu va inceta curand. Ei bine, am putea spune ca nici acum nu e momentul pentru a face schimbari in cariera, dar daca analizam cifrele din piata, constatam ca nu este deloc asa.
Chiar daca ne confruntam cu multiple crize, printre care cea energetica si razboiul de la granita, mediul privat din Romania are nevoie de forta de munca, are nevoie de talente si de personal.
Prin urmare, firmele autothone arunca pe piata un numar urias de oferte de joburi, pentru romanii dornici sa intre in campul muncii, de pe bancile scolilor si facultatilor sau pentru cei dornici de o schimbare in parcursul lor profesional.
Se recruteaza masiv
Numai in ultima luna, angajatorii romani au scos la concurs mai bine de 38.000 de locuri de munca, in crestere cu 62% fata de perioada similara a anului anterior.
De asemenea, trebuie precizat si contextul in care vorbim despre o crestere atat de spectaculoasa a ofertelor de munca: numarul de salariati a ajuns la peste 5 milioane de persoane in ianuarie 2022, ceea ce reprezinta un record pentru ultimele doua decenii.
"Piata muncii merge inainte in ciuda contextului nefavorabil. Angajatorii sunt in continuare optimisti si recruteaza intr-un ritm foarte alert, in acord cu planurile pe care si le-au facut la inceput de an. Acest lucru este datorat si ridicarilor restrictiilor din 9 martie, lucru care a dus la accelerarea angajarilor pentru sectoare care, pana recent, au fost blocate sau afectate puternic de pandemie. Cel mai bun exemplu in acest sens este HoReCa, industrie care, in luna martie, a scos la bataie aproape 4.500 de joburi noi, fiind pe locul 3 la oferta de joburi", a explicat Bogdan Badea, CEO al eJobs.
Acestea fiind spuse, chiar daca traversam o perioada presarata cu provocari, semnalul venit din partea mediului de business este unul pozitiv, iar angajatii sau viitorii angajati au toate motivele sa isi ia inima in dinti si sa faca pasul pe care si-l doresc, sa exploreze noi oportunitati si sa aleaga ofertele cele mai avantajoase pentru ei.