Ce sa ii spui sefului, pentru a-ti acorda un program MAI FLEXIBIL de munca
program flexibilflexibilitatemodel hibrid
Numeroase sondaje recent efectuate printre angajatii romani indica faptul ca acestia si-au schimbat asteptarile pe care le au de la beneficiile oferite de angajatori. Pentru multi dintre ei, flexibilitatea programului de munca a ajuns sa fie mai importanta decat avantajele banesti.
Totodata, au aparut si sondaje care masoara intentiile companiilor cu privire la modificarea programului. Din acestea, reiese ca numerosi angajatori au de gand sa instituie o flexibilitate mai mare in organizatie, dar sunt si manageri care
isi doresc revenirea totala la vechiul model de lucru.
Important de punctat este faptul ca, prin flexibilitate, ne referim posibilitatea de a lucra de la distanta, macar cateva zile pe saptamana.
Ce faci daca angajatorul tau face parte din a doua categorie si nu isi doreste sa iti acorde mai multa flexibilitate?
In primul rand, trebuie sa constientizezi faptul ca managerii ce "fug" de flexibilitate o fac din rationamentul propriu conform caruia aceasta "relaxare" ar slabi afacerea si productivitatea, ar afecta relatiile de lucru din cadrul echipei si ar ingreuna comunicarea intre angajati.
Totusi, analizele pietei muncii din ultimele luni indica exact contrariul. Angajatii au muncit mai mult in timpul pandemiei, de acasa, iar rezultatele lor au adus plus valoare companiei, demonstrandu-se ca sunt mult mai productivi si eficienti cand se bucura de mai multa flexibilitate.
Tocmai de aici trebuie initiata discutia cu angajatorul. Trebuie sa pleci de la a-i alunga ingrijorarea si sa il asiguri ca rezultatele tale vor ramane cel putin la fel de bune, chiar daca vei munci de acasa.
Iata ce ii poti propune, pentru a avea castig de cauza:
1. Prezinta-i tot planul tau, foarte transparent
Angajatorii sunt reticenti la noutate in momentul in care nu au toate informatiile pe masa. Fii sigur ca angajatorul tau stie exact ceea ce inseamna pentru tine "un program mai flexibil". De exemplu, propune ca zilele in care lucrezi de acasa din cursul saptamanii sa fie stabilite clar. Adica, invariabil, de exemplu, lunea, martea si vinerea muncesti de acasa.
Astfel, el va capata predictibilitate si control asupra programului tau "flexibil", stiind clar cand te poate vedea la fata in cursul unei saptamani.
Expune-i, de asemenea, programul de lucru de acasa, faptul ca esti disponibil prin mijloacele electronice, la orice ora in timpul programului si ca nu te vei ocupa de treburile casnice in timpul orelor de lucru.
2. Negociaza
Daca pentru tine flexibilitatea programului e cea mai importanta, poti negocia cu managerul tau si poti renunta la alte beneficii. Poti, de exemplu, opta pentru diminuarea anumitor bonusuri sau chiar pentru un salariu ceva mai mic.
Poti negocia si in alta directie, in sensul in care, nemaifiind atat de mult timp in birou si, prin urmare, nemaicontribuind atat de mult la cresterea cheltuielilor cu biroul, angajatorului tau ii vor scadea costurile. Merita sa ii amintesti acest lucru si cu siguranta va fi in avantajul tau.
3. Prezinta-i un raport al activitatii tale la distanta
Daca iti doresti un program flexibil de acum incolo, inseamna ca deja l-ai experimentat si iti place. Prin urmare, ai niste elemente de performanta pe care sa i le prezinti. Arata-i cum te-ai descurcat in aceasta perioada. Va avea mai multa incredere in perspectiva continuarii acestei forme de munca, atunci cand va vedea, negru pe alb, ca ai dat rezultate foarte bune deja.
4. Propune-i "o perioada de proba"
Nu incerca sa obtii "un contract nelimitat" pentru munca la distanta de la prima discutie. E o mare victorie si daca reusesti sa il convingi pe anagajatorul tau sa iti acorde o perioada de proba, de cateva luni, pentru a vedea daca flexibilitatea face bine business-ului sau sau nu.