Prima zi la un job nou nu este niciodata usoara. Nu cunosti inca pe nimeni, nu stii la ce sa te astepti de la sefii si de la colegii tai, nu ai inca idee cum sa te comporti ca sa nu superi pe cineva si asa mai departe. Potrivit specialistilor, primele zile la un loc nou de munca reprezinta un stres emotional foarte mare pentru cei mai multi angajati, unii riscand chiar sa intre in depresie pe fondul incapacitatii de a se adapta rapid schimbarii.
Lucrurile s-ar putea sa se dovedeasca si mai complicate in prezent, acum cand multe companii lucreaza in regim “work from home” din cauza restrictiilor impuse in contextul pandemiei de coronavirus. In special daca nu esti obisnuit cu acest mod de a lucra, este posibil ca situatia sa ti se para extrem de dificil de gestionat in cazul in care inca din prima ta zi de lucru vei lucra de acasa, din fata unui calculator.
Uite cateva idei pe care le poti lua in considerare pentru a face o prima impresie buna atunci cand lucrezi de acasa!
Inainte de a incepe un job nou, este recomandat sa stii cateva lucruri despre compania pentru care vei lucra. Lucrand de acasa, iti va fi mult mai greu sa iti insusesti rapid cultura organizationala a firmei la care te-ai angajat, insa nu ai de ce sa te descurajezi! Poti incepe cu site-ul si blog-ul companiei, acolo unde vei gasi cel mai probabil tot felul de articole care te vor ajuta sa te familiarizezi un pic cu valorile noii tale echipe.
Pregateste-te foarte bine si din punct de vedere tehnic pentru prima ta zi de lucru, cu siguranta nu ai vrea sa te trezesti ca nu ai conexiune la internet sau ca nu poti intra pe Zoom pentru a te vedea cu colegii la sedinta de dimineata! De asemenea, nu uita sa ai la indemana toate instrumentele de care stii sau crezi ca vei avea nevoie pe parcursul zilei!
Esti nou in companie, asa ca nu trebuie sa iti fie rusine atunci cand vrei sa iti clarifici orice nelamurile legata de felul in care functioneaza lucrurile sau de sarcinile ce iti revin. Lucrand de acasa, va fi insa mult mai greu sa intrebi un coleg de birou despre toate aceste lucruri. Nu este o idee rea sa iti intrebi sefii inca din prima zi de lucru daca te pot pune in legatura cu un coleg cu care sa discuti toate aceste aspecte in primele zile de lucru!
Integrarea in noul colectiv de munca este foarte importanta atunci cand incepi un nou job, insa intregul proces se va dovedi a fi mult mai dificil atunci cand lucrezi exclusiv remote inca din prima zi. Incearca sa iti cunosti colegii si sa fii sociabil cu ei, chiar daca primele discutii vor fi in mediul online.
Nu astepta ca doar ceilalti sa se prezinte, fii natural si onest si ofera la randul tau informatii generale despre tine, in special despre viata profesionala. Nu toate discutiile cu colegii sau superiorii trebuie sa fie neaparat formale, asa ca nu ezita sa pui intrebari care te vor ajuta sa iti cunosti colegii atunci cand simti ca este momentul potrivit.
Este important sa stii ceea ce se doreste de la tine, asa ca nu ezita sa ai discutii cu superiorii tai pentru a va seta asteptarile si pentru a primi feedback asupra a ceea ce faci. Vei avea intotdeauna de castigat daca iti vei intreba sefii cum puteti lucra cel mai bine impreuna! De asemenea, uneori este nevoie sa pui intrebari pentru a afla obiectivele si detaliile despre proiectele la care vei lucra. Nu in ultimul rand, in special in primele saptamani de lucru, va fi important pentru tine sa stii ca ceea ce faci este bine, asa ca nu iti fie teama sa ceri pareri sefului direct!
Ultimele NOUTATI
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Unul dintre consilierii lui Mugur Isarescu spune ca recesiunea ne va ocoli in 2025, dar trebuie sa ne pregatim sa traim intr-o lume incerta
Cat te costa sa incepi o afacere cu produse handmade in 2025
Cele mai comune greseli in CV si cum sa le eviti: Ghidul complet pentru un CV de succes in 2025
Partenerii nostri
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Te-ar putea interesa si
Unul dintre consilierii lui Mugur Isarescu spune ca recesiunea ne va ocoli in 2025, dar trebuie sa ne pregatim sa traim intr-o lume incerta
Cat te costa sa incepi o afacere cu produse handmade in 2025