Ce s-a schimbat, concret, la Codul muncii: reguli noi pentru firme, amenzi aspre, angajatii sunt pusi in centrul atentiei
concediu paternalurgente familialezile liberenoul cod al munciicodul muncii 2023codul muncii 2022
Angajatii romani beneficiaza de drepturi extinse in cadrul companiilor in care muncesc, datorita noilor schimbari aparute in Codul muncii. Este vorba in special de posibilitatea de a-si lua mai multe zile libere de-a lungul anului, decat pana acum.
"Introducerea de noi zile de concediu, noi interdictii la concediere, informarea candidatilor / salariatilor cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesionala oferita de angajator, si includerea acestora in contractul de munca, precum si asigurarea salariatilor pe perioada in care beneficiaza de concediul de ingrijitor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei se numara printre principalele modificari aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022", explica Dan Dascalu, Partener D&B David si Baias, Ioana Cercel, Avocat senior coordonator si Sonia Balanescu, Avocat senior.
Te-ar putea interesa si: Amenzi de 120.000 de lei pentru patronii romani: gaselnita autoritatilor care loveste puternic IMM-urile
Iata cum vad specialistii situatia si ce au de facut firmele, in contextul actual:
Ce drepturi noi au angajatii, ce trebuie sa faca firmele, pentru a nu fi amendate
"Astfel, angajatii pot beneficia intr-un an de 5 zile de concediu pentru ingrijirea unei rude care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave si 10 zile pentru urgente familiale cauzate de boala sau de accident, ei neputand fi concediati in aceste situatii. Problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii. Neacordarea concediului de ingrijitor salariatilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Legea prevede de asemenea asigurarea salariatilor pe perioada in care beneficiaza de concediul de ingrijitor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei, perioada concediului de ingrijitor constituind stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.
In ceea ce priveste concediul pentru urgente familiale, angajatorul si salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenta.
Noi prevederi au fost introduse si in cazul concediului paternal, in sensul in care tatii vor beneficia de vechime in aceasta perioada si nu vor putea fi concediati", au explicat specialistii.
Foto: pixabay.com