Ce isi doresc romanii de la angajatori, in 2021: echilibru viata profesionala - viata personala, colectiv placut si oportunitati de dezvoltare
locuri de muncafirmecompaniiangajatoriangajatitelemunca
Cei mai multi dintre romani isi doresc un loc de munca intr-o companie privata, de preferat o multinationala. Totusi, un numar destul de insemnat de romani viseaza la o cariera in sistemul public, arata cel mai recent sondaj realizat de BestJobs. De asemenea, angajatii isi doresc de la anagajtorii lor in 2021, in special sa le ofere echilibru intre viata personala si cea profesionala, un mediu de lucru placut si prietenos si sa ii ajute sa se dezvolte profesional.
Sondajul scoate la iveala faptul ca 55,8% dintre romani au in plan in perioada apropiata sa lucreze in sistemul privat. Cele mai vanate sunt companiile mari, multinationalele, arata sondajul.
De asemenea, 32,6% dintre romani isi doresc un loc de munca la stat.
Stabilitatea locului de munca - esentiala pentru angajatii romani
Studiul reliefeaza si principalele cerinte pe care le au angajatii romani de la locurile de munca puse la dispozitie de angajatoti.
Potrivit sondajului BestJobs, pentru angajati primeaza stabilitatea, urmata de oportunitatile de promovare. Pe locul al treilea in clasamentul celor mai cautate aspecte de catre angajati, regasim colectivul de munca.
"Pentru opt din zece respondenti, stabilitatea locului de munca este principalul aspect pe care il vor lua in considerare la angajatorul pentru care vor sa lucreze in perioada urmatoare. Pe locul urmator (55,4%) se afla oportunitatile de promovare, apoi colectivul (48%)", transmite BestJobs.
De asemenea, foarte importante pentru anagajtii romani sunt si perspectiva de crestere si dezvoltare a business-ului (27%), brandul si reputatia (pentru 2 din 10 angajati), in timp ce oportunitatile de a lucra la nivel international sunt importante pentru 14,4% dintre respondenti.
Angajatii, foarte putin interesati de politica de sustenabilitate a firmelor
Printre aspectele cele mai putin relevante pentru romanii care isi cauta un loc de munca in 2021 se regaseste si politica de sustenabilitate a firmelor. Acestea este un criteriu de selectie important pentru doar 6,7% dintre respondenti.
Ce isi doresc angajatii romani de la angajatorii lor, in 2021
Angajatii romani isi doresc de la anagajtorii lor, anul acesta, sa ofere echilibru intre viata personala si cea profesionala (66% dintre respondenti), un mediu de lucru placut si prietenos (65%), respectiv sa ii ajute sa se dezvolte profesional (62,5%).
Pentru alti doi din zece (21%), mai important este sa li asigure dreptul de a se "deconecta" de la telefon, e-mail etc. pentru sarcini de serviciu cand sunt in timpul liber. De asemenea, aproape tot atatia (18,3%) vor sa li ofere posibilitatea de a lucra remotely (de la distanta) pe termen nedefinit.
Cele mai ravnite domenii
Sondajul BestJobs arata si care sunt cele mai ravnite domenii de activitate in 2021. Respondentii si-ar dori cel mai mult sa lucreze in: Administrativ & BPO (20,7%), Marketing & Comunicare (16,7%), Resurse umane (15%), Sanatate (14,2%), Logistica (13,2%), Financiar-contabil (13%), IT (11,4%), Retail (10,6%), Consultanta (10,2%) si Transport (9,7%).
Citeste si: Ochii care nu se vad se uita. Munca la domiciliu iti poate bloca evolutia profesionala
Full time sau part-time?
Cei mai multi dintre respondenti spun ca prefera regimul de munca hibrid, care sa le permita si munca de acasa, arata sondajul.
"Opt din zece romani prefera un job full-time, la un angajator care sa le ofere siguranta locului de munca. In schimb, dupa experienta pandemiei, ceilalti respondenti ar opta in viitorul apropiat pentru un job part-time, astfel incat sa aiba mai mult timp pentru viata personala, ori pentru statutul de freelancer/contractor independent, care le permite sa aleaga cand si pentru cine sa lucreze, dar si sa isi gestioneze timpul asa cum doresc", conform BestJobs.
Totodata, unul din patru angajati afirma ca in viitorul apropiat ar dori sa aiba un job independent de locatie, in care tehnologiile digitale il ajuta sa lucreze de oriunde.
Topul beneficiilor extrasalariale dorite de la viitorul angajator
In topul beneficiilor extrasalariale dorite de la viitorul angajator regasim, in ordine descrescatoare:
-
bonusurile de performanta
-
sa fie ajutati in dezvoltarea profesionala
-
transport gratuit
-
abonament la clinici medicale private
-
asigurare privata de sanatate
-
posibilitatea de a lucra si de acasa
-
pensie privata
-
traininguri pentru dezvoltarea abilitatilor digitale
-
programe de reskilling/recalificare la locul de munca.
Intrebati ce competente profesionale le lipsesc in acest moment si care i-ar ajuta in parcursul profesional, cei mai multi dintre respondenti (42%) au spus ca ar avea nevoie de cunoasterea unei limbi straine la nivel avansat, in timp ce 22,8% ar dori sa isi dezvolte competentele de project management. Alti aproape 14% spun ca le lipsesc competentele digitale, iar 13% - cele de comunicare.