Retentia angajatilor a fost si va fi mereu un subiect sensibil, mai ales in sectoarele de piata unde businessul evolueaza intr-un ritm accelerat, iar oportunitatile pentru angajati sunt numeroase. Potrivit unui studiu realizat in 2019 de catre Work Institute pe piata din SUA, 27% din angajatii din Statele Unite si-au schimbat locul de munca in anul 2018 de bunavoie, iar, potrivit estimarilor specialistilor, pana la 35% dintre angajati vor face acelasi lucru in urmatorii 3 ani. Astfel, o miza importanta pentru orice firma este sa isi pastreze angajatii cheie si liderii. Dar ce ii convinge, de fapt, sa ramana?
Dincolo de avantajele financiare, de programul de lucru si de activitatea de zi cu zi, un element cheie care are aproape de fiecare data un impact pe termen lung in retentia angajatilor este colectivul de la birou. Multe meserii necesita un grup de lucru, iar chimia dintre angajati, modul in care echipa este construita, motivata si condusa de catre lider determina si cat de des oamenii cheie aleg sa plece in alta parte.
Aproape de fiecare data, una dintre sarcinile care pica in grija angajatului este sa fie proactiv fata de proiectele pe care le are in responsabilitatea sa. Insa aceeasi presiune exista sau ar trebui sa existe si pe angajator. Recompensarea angajatilor si gasirea celor mai utile facilitati pentru acestia, de la un program de lucru flexibil, la introducerea unui card de masa pentru a reduce cheltuielile zilnice la birou, un sistem de bonusuri de performanta, accesul la cursuri, workshopuri si traininguri esentiale pentru dezvoltarea lor profesionala - astfel de masuri, planificate corect si implementate progresiv, vor aduce mai multa stabilitate in randul angajatilor, care vor simti ca firma pe care o reprezinta se intereseaza de ei si incearca sa ii ajute.
Exista sefi, exista lideri si exista mentori, iar intre aceste trei elemente exista diferente semnificative. Sefii au autoritate si acesta poate fi, de multe ori, singurul motiv pentru care angajatii ajung sa ii urmeze. Liderii au viziune, au abilitatea de a construi culturi organizationale si sunt capabili sa tina echipe strans legate si sa duca la capat proiecte complicate chiar si in vremuri mai dificile. Mentorii cresc noi generatii de lideri, formeaza caractere, inspira mai departe si pot fi factori cheie din determinarea angajatilor buni sa ramana intr-o organizatie, mai ales in clipa in care mentorul se afla si intr-o pozitie de conducere.
Pentru ca un angajat bun sa-si doreasca sa ramana pe termen lung intr-o organizatie, si compania pe care o reprezinta ar trebui, la randul ei, sa propuna o viziune mai larga si sa o impartaseasca in randul personalului. Sensul si directia lucrurilor pe plan profesional sunt doi factori decisivi care vor face diferenta atunci cand un angajat va avea de ales intre doua oferte care, din punct de vedere financiar, sunt similare.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!