Ce greseli sa nu faci cand vrei sa negociezi o marire de salariu
marire salariunegociere salariusucces marire salariu
Este firesc ca, dupa aproape doi ani de pandemie, in care tu si firma la care lucrezi ati reusit sa supravietuiti, sa te gandesti la o recompensa, cum ar fi o marire de salariu. Dar, ca sa ai succes in acest demers, este important sa dai dovada de foarte mult tact si sa alegi foarte bine momentul in care faci negocierea.
Conform unui studiu eJobs, principalul motiv pentru care cei mai multi candidati intentioneaza sa-si schimbe locul de munca este un
salariu mai mare. Insa, in primul rand, intrebarea este daca il poti obtine de la actualul angajator si, abia dupa aceea, daca este cazul sa pleci.
De aceea, nu trebuie sa iei decizii pripite, ci sa explorezi oportunitatile de la jobul actual.
Primul pas este sa incepi sa negociezi cu angajatorul tau, insa este important sa eviti urmatoarele greseli:
1. Soliciti un salariu mai mare, nu pentru ca-l meriti, ci pentru ca ti-au crescut cheltuielile
In discutia cu angajatorul, evita sa motivezi solicitarea unui salariu mai mare pe baza vechimii tale in companie sau pentru ca ai obligatii financiare mai mari, cum ar fi cresterea dobanzii la credit sau scumpirea chiriei. Din punctul tau de vedere, este firesc sa vrei mai multi bani, dar ia in calcul ca trebuie sa oferi si tu mai mult angajatorului.
De aceea, este ideal sa soliciti o marire de salariu dupa ce ai avut rezultate bune in companie. De exemplu, ai atras mai multi clienti si ai reusit vanzari mai mari.
2. Anunti ca pleci daca nu vei obtine marirea
Abordarea de tip totul sau nimic nu este potrivita. Te superi ca nu vei obtine marirea si ameninti ca pleci din firma, cand, de fapt performantele tale ar trebui sa justifice un salariu mai mare sau o promovare. Evita o abordare pe modelul: "Voi pleca daca nu-mi oferiti ceea ce vreau" sau "Am o alta oferta". Astfel, vei crea neincredere si-l va pune in garda pe seful tau ca plecarea ta din companie este doar o chestiune de timp.
3. Te bazezi pe orele lucrate suplimentar
A-ti fundamenta cererea de marire de salariu pe munca peste program poate fi o strategie defectuoasa. Angajatorul iti poate replica spunand ca lucrezi peste programul normal pentru ca nu-ti organizezi eficient timpul, ceea ce nu este responsabilitatea managerului. Insa, daca ti s-a dat un volum mai mare de lucru, atunci, se impune o marire de salariu, pentru ore suplimentare, conform Codului Muncii.
4. Nu stii care este situatia financiara a firmei in care lucrezi
Chiar daca ai muncit mai mult, chiar daca ai avut performante mai bune si, din punct de vedere logic, meriti o marire de salariu, nu uita de contextul economic in care suntem si in care evolueaza compania in care lucrezi. Poate ca, in ultimii doi ani, a fost vorba mai mult despre supravietuire decat despre crestere. Iar asta influenteaza clar starea financiara. De aceea, este bine sa te informezi despre performanta financiara a companiei. Are mijloacele necesare pentru a te plati mai bine? Ai mai multe sanse de reusita in negociere cand cererea ta vine intr-un moment bun, din punct de vedere financiar.
5. Nu cunosti nivelul salariilor din domeniul tau
Din punctul tau de vedere, poti cere orice salariu, insa pentru a-l primi ar trebui sa tii seama daca pretentiile tale sunt corelate cu munca pe care o depui, cu orasul si cu pozitia ta. A sti ce salariu meriti pentru jobul pe care-l faci si nivelul salariilor din domeniul tau de activitate este un mare plus in negociere.
Pentru a afla cat se castiga in domeniul tau, pe pozitia ta, in orasul tau, poti folosi calculatoarele puse la dispozitie de unele platforme de recrutare.
Foto: pexels.com