Neindeplinirea obligatiei de declarare si plata a unui impozit le-a adus mari batai de cap multor romani in ultimele luni, ANAF aplicand numeroase amenzi in acest sens. O decizie definita luata recent ne arata insa ca judecatorii considera ca aceasta infractiune se prescrie in sase luni de la termenul limita, fiind de fapt vorba despre o contraventie instantanee. In aceste conditii, dupa cele expirarea celor sase luni, amenda nu se mai poate aplica. De partea cealalta insa, ANAF considera ca este vorba despre o contraventie continua, ceea ce le da dreptul ca aplice amenzi oricand, chiar si dupa mai multi ani.
Un caz concret in acest sens am avut chiar anul trecut, atunci cand in urma unei inspectii fiscale, o companie a fost amendata pentru ca nu a declarat si nu a platit la stat impozitul aferent veniturilor realizate de nerezidenti in perioada 2015 - 2018. Evident, in baza a ceea ce am scris in randurile anterioare, judecatorii au anulat in cele din urma amenda aplicata de insprectorii ANAF.
In aceste conditii, apare insa urmatoarea intrebare: ce se poate face in cazul in care inspectorii ANAF decid dupa un control fiscal sa aplice o amenda pentru o fapta care se dovedeste a fi prescrisa? Legislatia nu prevedere nicio procedura specifica intr-o astfel de situatie, ceea ce ii face pe multi contribuabili sa para neputinciosi in fata inspectorilor ANAF.
Potrivit specialistilor AvocatNet, un dialog argumentat purtat cu inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ar putea impiedica emiterea procesului-verbal de contraventie. Mai exact, cei de la AvocatNet indeamna contribuabilul sa adopte o atitudine proactiva prin care sa prezinte inspectorilor ANAF argumentele legale care sustin intervenirea prescriptiei. Acest lucru este posibil in special atunci cand contraventia este descoperita in cadrul unui control fiscal, existand posibilitatea comunicarii cu organul fiscal inaintea de emiterea procesului verbal.
In cazul in care inspectorii ANAF isi mentin punctul de vedere si decid sa aplice amenda, reprezentantul companiei ar trebui sa mentioneze in procesul verbal de constatare ca nu este de acord cu sanctiunea si ca va formula o plangere. O contestatie la judecatoria competenta se poate face in 15 zile de la primirea procesului verbal. Chiar daca veti obtine castig de cauza in prima instanta, nu uitati ca sunt sanse foarte mari ca cei de la ANAF sa faca apel. In aceste conditii, decizia instantei de fond va deveni definitiva dupa ce este confirmata de tribunal.
Citeste si: Parlamentul a dat legea: facturile romanilor la gaz si electricitate devin mai clare: oricine deschide plicul trebuie sa inteleaga
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si