Ce ar trebui sa stie orice manager de resurse umane (III)
Stiati ca refuzul unui salariat de a urma o modalitate de formare profesionala pusa la dispozitie de angajator nu constituie abatere disciplinara? Daca pentru angajator oferirea de programe de pregatire profesionala este o obligatie, pentru salariati accesul la aceste programe este doar un drept. Codul Muncii este plin de astfel de chichite. Sunt multe si TREBUIE sa le cunoasteti, altfel consecintele pot fi extrem de neplacute. Iata in continuare alte exemple.
Stiati ca…
1) …este interzisa prin lege (O.G. nr. 137/2000, modificata prin O.G. nr. 77/2003) redactarea unui anunt de angajare discriminatoriu? Anuntul “Angajam barbati sub 35 de ani” este ilegal. Corect ar fi fost “Angajam persoane apte sa desfasoare o munca fizica foarte solicitanta”. Poate ca prevederea in cauza vi se pare un moft, dar amenzile pentru nerespectarea acestui moft sunt de la 200 la 400 de lei.
2) …examenul medical, obligatoriu la angajare, nu poate cuprinde si teste de graviditate? De altfel, nici macar nu aveti voie sa o intrebati, la interviul de angajare, pe o candidata daca este gravida sau daca intentioneaza sa aiba copii.
3) …daca o persoana va solicita angajarea si dvs. doriti sa cereti informatii despre ea de la fostii sai angajatori, trebuie sa ii aduceti acest lucru la cunostinta persoanei respective?
4) …nu puteti refuza cererea unui salariat de concediu fara plata pentru formare profesionala pe motiv ca respectiva formare profesionala nu are legatura cu postul ocupat sau cu interesele firmei dvs.?
5) ...potrivit art. 251 din Codul muncii, nici o masura disciplinara, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile?
6) …cercetarea prealabila a unei abateri disciplinare va cuprinde, obligatoriu, si audierea celui invinuit?
7) …daca salariatul care a comis o abatere disciplinara nu se prezinta la audierea din cadrul cercetarii prelabile, aveti dreptul sa dispuneti sanctiunea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile?
8) …neprezentarea salariatului la cercetarea unei abateri disciplinare este considerata ea insasi abatere disciplinara? Astfel, se poate aplica o noua sanctiune sau se poate agrava sanctiunea aplicata pentru prima abatere, cea aflata deja in cercetare.
9) …daca doriti sa concediati un angajat, trebuie sa aduceti probe care sa justifice aceasta masura? De aceea, cuvantul de ordine este constatarea in scris, pas cu pas, a cauzelor si evenimentelor care au dus la concediere.
10) …in cazul in care concediati un angajat si acesta va da in judecata, nu puteti invoca in fata instantei alte motive ale actiunii dvs. decat cele precizate in decizia de concediere (comunicata in scris angajatului)?
11) …nu puteti concedia un agent comercial pentru necorespundere profesionala numai pentru ca cifra sa de vanzari a scazut? Agentul comercial ar putea dovedi imediat in instanta ca: a) numarul de vanzari al produselor respective a scazut la nivelul intregii tari; b) scaderea s-ar datora slabelor performante ale produsului vandut, deci nu abilitatilor sale de agent comercial.
12) …daca un salariat va aduce un prejudiciu si apoi isi da demisia, el va raspunde totusi, patrimonial, fata de dvs.? Demisia salariatului nu inlatura aceasta raspundere.
13) …daca un salariat comite infractiunea de furt in dauna firmei, el va putea fi simultan condamnat la pedeapsa cu inchisoarea, concediat disciplinar si obligat la despagubiri?
14) …un salariat al dvs. care isi da demisia NU poate pleca imediat din firma, fara sa respecte termenul de preaviz? Daca totusi face acest lucru, solutia legala este sa tratati aceasta actiune ca fiind abatere disciplinara si sa luati masura concedierii disciplinare a celui in cauza.
15) …puteti fi dat in judecata de un fost angajat pe care l-ati concediat si puteti pierde procesul pentru simplul fapt ca in decizia de concediere nu era prevazuta instanta competenta sa solutioneze o eventuala contestatie?
Sursa foto: www.pexels.com