Ce ar trebui sa stie orice manager de resurse umane (I)
resurse umanecodu munciigreseli manager hr
Stiati ca o greseala majora, pe care cu siguranta o faceti si dvs., consta in acordarea de prime de merit, diplome de excelenta, premii si alte mijloace de stimulare IN MOD NEDIFERENTIAT tuturor salariatilor?
De ce este o greseala? Foarte simplu: daca ulterior nu mai sunteti satisfacut de munca unui salariat si ii desfaceti contractul de munca pe motiv de necorespundere profesionala, salariatul va putea obtine imediat in instanta anularea concedierii, aducand ca argumente tocmai recompensele si recunoasterile pe care le-a primit de-a lungul activitatii sale in firma.
Da, s-ar putea ca dvs., atunci cand ati acordat tuturor salariatilor prime de merit, sa fi avut in vedere o justificare umanitara sau sociala, nu una legata de performantele la locul de munca. Sau, daca in timp ati acordat calificativul "Angajatul lunii" tuturor, prin rotatie, e posibil sa fi vrut sa nu demoralizati pe nimeni.
Nu conteaza insa ce motivatii ati avut. Conteaza doar ca aceste masuri, altminteri generoase, se pot intoarce la un moment dat impotriva dvs. Codul Muncii este plin de astfel de chichite. Sunt multe si TREBUIE sa le cunoasteti, altfel consecintele pot fi extrem de neplacute. Iata si alte exemple.
Stiati ca...
1. …concediul fara plata nu este acelasi lucru cu invoirea Concediul fara plata este reglementat de art. 148 din Codul muncii potrivit caruia, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata. in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. De regula invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale deosebite.
2. …in anumite cazuri, angajatorul are obligatia de a invoi salariatul (spre exemplu, in cazul salariatilor chemati ca martori in procesele penale, in procesele civile, etc.)?
3. …daca un salariat solicita si i se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala, aceasta perioada constituie vechime in munca? Este singurul caz in care concediul fara plata constituie vechime in munca.
4. …potrivit art. 38 din Codul Muncii, “Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate“? Cu alte cuvinte, chiar daca salariatul este de acord, nu introduceti in contractul de munca clauze care nu sunt in concordanta cu legea, deoarece ele sunt lipsite de valoare juridica. in orice moment salariatul s-ar putea razgandi, solicitand anularea intelegerii.
5. …semnarea deciziei de concediere de catre alta persoana decat administratorul societatii constituie motiv pentru anularea acesteia in instanta?
6. …decizia de concediere trebuie comunicata salariatului numai in scris, fie personal, cu data si semnatura de primire, fie prin posta la domiciliu, cu confirmare de primire? Orice alta forma – verbal, prin afisare la locul de munca, prin inmanare unui coleg – duce la nulitatea deciziei.
7. …daca un angajat lipseste nemotivat un numar mic de zile (2-3) si decideti sa il concediati disciplinar, trebuie sa puteti face dovada ca prezenta lui la serviciu era necesara exact in acele zile? in caz contrar, instanta va aprecia decizia ca fiind subiectiva si va dispune anularea ei.
8. …in cazul unei concedieri disciplinare, ascultarea punctului de vedere al salariatului este o etapa obligatorie? Se recomanda chiar inregistrarea audio a intregului dialog purtat cu acest prilej.
9. …salariatele gravide incepand cu luna a V-a de sarcina si cele care alapteaza NU pot fi trimise in deplasare, adica la o alta locatie in vederea indeplinirii unor sarcini de serviciu?
10. ...salariatii aflati in perioada de proba pot fi concediati fara necesitatea vreunei motivari, fara preaviz si fara nicio alta procedura prealabila? Acest lucru este prevazut de O.U.G. nr. 65/2005. Pana la aparitia acestei ordonante, concedierea unui salariat care se afla in perioada de proba era la fel de anevoioasa ca a oricarui alt salariat, fapt care ii determina pe angajatori sa evite angajarea pe perioada de proba si sa opteze pentru contract pe durata determinata.
Sursa foto: www.pexels.com