Ce ar trebui sa stie orice angajator (VII)
Orice angajator trebuie sa cunoasca la perfectie legislatia muncii, in principal Codul muncii. In felul acesta se protejeaza atat impotriva unor greseli (urmate de sanctiuni), cat si impotriva unor eventuale abuzuri din partea inspectorilor ITM. Prezentam in acest serial situatii unde pot aparea dificultati de interpretare a prevederilor legislative.
13) Comisia de cercetare a unei abateri disciplinare poate doar sa propuna o sanctiune. Decizia finala o ia angajatorul
Caz real: “Avem un salariat care vine beat la serviciu si pericliteaza vietile celorlalti colegi prin actiunile sale. A fost numita o comisie de cercetare prealabila, s-a efectuat cercetarea si comisia a intocmit procesul-verbal in care propune sanctionarea cu 5% din salariu. Intrebarea este: poate administratorul/directorul societatii sa ignore aceasta propunere si sa dispuna alta sanctiune, anume incetarea disciplinara a contractului de munca?”
Raspunsul este afirmativ. Comisia de cercetare a abaterii disciplinare intocmeste, intr-adevar, procesul-verbal care trebuie sa contina:
• temeiul legal in baza caruia se realizeaza cercetarea disciplinara;
• mentionarea referatului privind fapta salariatului (inclusiv numarul de inregistrare a acestuia);
• mentionarea convocarii salariatului la cercetarea disciplinara (cu precizarea numarului de inregistrare a convocarii scrise), apararile pe care acesta le-a formulat sau, dupa caz, mentionarea faptului ca salariatul nu s-a prezentat la convocare;
• elementele prevazute la art. 250 din Codul muncii;
• o propunere privind sanctiunea disciplinara.
Se observa, asadar, ca aceasta comisie face doar o propunere de sanctiune disciplinara. Angajatorul este cel in masura sa dispuna sanctiunea concreta, conform drepturilor sale enumerate la art. 40 din Codul muncii: e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
14) Revisal nu permite deocamdata inregistrarea studiilor salariatilor, desi aceasta este o obligatie legala
Conform Legii 144/2022 alin. 1, suplimentar fata de ce era anterior in Revisal, acum trebuie completate si nivelul si specialitatea studiilor absolvite de salariati. Doar ca deocamdata aplicatia Revisal nu permite inregistrarea acestor elemente, nu exista un camp specific.
Astfel, pentru punerea in aplicare a Legii nr. 144/2022 este necesar ca Inspectia Muncii sa adapteze aplicatia, ceea ce nu s-a intamplat pana in prezent. Prin urmare, pana la adaptarea aplicatiei, nu se efectueaza inregistrari in Revisal cu privire la studiile absolvite de salariati.
Sursa foto: www.pexels.com