Ce ar trebui sa stie orice angajator (IV)
Orice angajator trebuie sa cunoasca la perfectie legislatia muncii, in principal Codul muncii. In felul acesta se protejeaza atat impotriva unor greseli (urmate de sanctiuni), cat si impotriva unor eventuale abuzuri din partea inspectorilor ITM. Prezentam in acest serial situatii unde pot aparea dificultati de interpretare a prevederilor legislative.
7. Cate examene medicale trebuie sa faca un salariat care are doua contracte de munca incheiate cu acelasi angajator, pe functii diferite?
Cu alte cuvinte, ar fi suficient
un singur examen medical, care sa se considere valabil pentru ambele contracte de munca?
Raspunsul este negativ. Un singur examen nu este suficient, dat fiind ca cele doua functii pot prezenta riscuri profesionale complet diferite. Asadar, fiecare functie cu examenul ei.
In cazul unui control ITM, se poate dispune masura intrarii in legalitate, respectiv a indeplinii obligatiilor pe care le are angajatorul in sensul celor mentionate mai sus, putand fi aplicata si sanctiunea contraventionala mentionata la art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006 - amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei - pentru nerespectarea obligatiei de la art. 13 lit. j).
8. Zilele de sambata si duminica pot fi platite ca zile de concediu medical?
Raspunsul este afirmativ. Indemnizatia de concediu medical se poate calcula pentru alte zile lucratoare decat cele din intervalul luni-vineri, dar doar in situatia in care in contractul de munca sunt prevazute
alte doua zile libere decat sambata si duminica pentru repausul saptamanal.
Temeiul legal este art. 10 alin. (9) din OUG nr. 158/2005. E-adevarat, acest articol se refera la stabilirea programului de lucru prin contractele colective de munca, dar valabilitatea lui poate fi extinsa si la contractele individuale de munca. Prin urmare, daca salariatii au prevazute in contractele de munca alte
zile libere decat sambata si duminica, se vor plati zilele de sambata si duminica din perioada concediului medical ca zile lucratoare.
In situatia in care nu sunt prevazute alte
zile libere prin contractul de munca, dar salariatii muncesc in zilele de sambata si duminica, pentru ca tura lor are loc in aceste zile, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 10 alin. (9) din OUG nr. 158/2005. In aceasta situatie, zilele lucratoare pentru plata indemnizatiei de concediu medical sunt doar cele din intervalul luni-vineri.
Sursa foto: www.pexels.com