Cativa miliardari romani au lansat platforma care ofera finantare firmelor romanesti aflate in impas si refuzate de banci
finantare firmerocaobtinere fonduribusinessroca romaniaroca investitiifonduri
A fost lansata platforma "ROCA", prin care companiile romanesti pot obtine finantare, fara sa apeleze la banci. Proiectul este infiintat de CITR Group, holdingul din care face parte Casa de Insolventa Transilvania, fratii Adrian si Dragos Paval, proprietarii Dedeman, omul de afaceri Dan Sucu si de Thomas Manns, care controleaza Astra Rail Management.
ROCA este un proiect nou pe piata romaneasca, care vrea sa vina in sprijinul firmelor ce intampina dificultati financiare, dar dezvolta un business de viitor. Firmele care vor sa obtina sustinere din partea ROCA, trebuie sa aiba capacitatea de a genera profit operational si oferi un cadru favorabil digitalizarii si exportului. Sunt vizate companii care au oportunitatea de a creste atat organic, cat si prin consolidari cu alte societati cu care exista complementaritati sau sinergii.
Companiile care intra in platforma ROCA au parte de un partener activ de business: un actionar cu expertiza extinsa, nu doar un finantator. ROCA intareste structura de capital a companiei si creeaza cadrul in care aceasta sa isi pastreze identitatea brandul-ui si viziunea.
Platforma atrage resurse de la investitori si le distribuie catre firmele cu cudificultati financiare sau de crestere. Doua milioane de euro sunt adusi de familia Paval (Dedeman), Dan Sucu a pus o jumatate de milion de euro, iar alte doua milioane de euro vin de la CITR.
Capitalul social al ROCA este in acest moment de 4,5 milioane de euro, iar din portofoliul platformei face parte
deja compania S-Karp,producator roman de incaltaminte din Brasov, in care au investit un milion de euro si pe care intentioneaza sa-l extinda cu opt magazine, in urmatoarea perioada. Reprezentantii ROCA vor investi pana la finalul acestui an in alte cinci companii. "Vrem sa atragem cel putin 20 de milioane de euro de la asociati noi pana la sfarsitul anului 2019", au precizat fondatorii ROCA.
ROCA este o oportunitate revolutionara pentru businessul romanesc
Desi cifrele arata ca economia Romaniei este pe un trend ascendent, inregistrand cresteri record, firmele romanesti se confrunta cu dificultati in obtinerea unei finantari. ROCA ofera acest sprijin firmelor care nu sunt bancabile, insa nu si start-up-urilor.
ROCA creeaza companii "sanatoase"
Rudolf Vizental, CEO al ROCA si asociat al CITR Group, spune ca: "Finantarea nu este un credit, ci un parteneriat constand in aport la capital. Acest aport este limitat la maximum doua milioane de euro si maximum 60% din companie.
In zona companiilor aflate in dificultate, cererea de finantare nu se intalneste in mod natural cu oferta de investitii. Prin urmare, am creat platforma ROCA, din dorinta de a oferimediului de afaceri o solutie integrata, prin care resursele investitorilor sa ajunga in parteneriat cu nevoile antreprenorilor.
Ce distinge ROCA este ca vedem oportunitati acolo unde altii vad riscuri multe din companiileaflate in dificultate au un imens potential neexploatat, iar expertiza noastra in gestionarea situatiilor de criza si experienta in scalarea afacerilor creeaza oportunitatea perfecta pentru a dezvolta, impreuna afaceri solide.
PlatformaROCA are misiunea de a crea companii sanatoase, care sa dezvolte branduri made in Romania si de a le da, sau reda, anvergura nationala si internationala, prin intarirea structurii de capital a companiilor. ROCA participa la riscuri si beneficii si se implica activ in redresarea si cresterea afacerilor."
Cum functioneaza ROCA?
Suma maxima de finantare este de 2 mil. Euro/proiect. Procentul cu care ROCA intra in capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum60%, insa exista posibilitatea de a seta de la inceput un mecanism de rascumparare a actiunilor de catre antreprenor.
Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durata de 7 (+1) ani, tintind un randament anual (IRR) de minimum 16%.Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmareste inchiderea a doua cicluri de investitii, cu o marcare de profit la jumatatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferenta, la final.
Si pentru investitori, ROCA reprezinta o investitie inteligenta
Dan Sucu, investitor in platforma ROCA:"Misiunea acestei platforme de investitii, ROCA, mi-a placut de la prima discutie, iar utilitatea ei este incontestabila. Succesul acestei platforme este un lucru extrem de dificil, insa numai oameni cu experienta lui Andrei sau Rudolf isi pot asuma realmente o asemenea provocare. Mai mult, prezenta in actionariat a familiei Paval, in acest moment cei mai de succes oameni de afaceri din Romania, este in mod cert benefica. Personal, intotdeauna mi-am administrat singur banii.
Este pentru prima oara cand investesc in afacerea altcuiva si o fac pentru ca am incredere in reusita acestei platforme."