Cunoasterea drepturilor tale ca angajat este un pas esential in asigurarea unui tratament corect si echitabil la locul de munca. Cu toate acestea, in multe cazuri, angajatii se confrunta cu presiunea de a lucra peste program si de a depasi astfel limitele stabilite de lege in aceasta privinta, fara a primi recompensa sau recunoasterea cuvenite. In acest context, este important ca fiecare dintre noi sa stim care este numarul de ore pe care un angajator are voie sa le impuna unui angajat intr-o luna de munca.
Cu atatea modificari frecvente ale legislatiei muncii, este esential ca fiecare angajat sa inteleaga prevederile Codului Muncii si sa fie constient de limitele legale care il protejeaza. In randurile urmatoare vom vorbi in detaliu despre cate ore are voie sa te puna patronul sa muncesti intr-o luna si ce se intampla atunci cand aceste limite sunt depasite.
Potrivit legislatiei in vigoare, programul de munca se stabileste prin regulamentul intern al companiei, el nefiind mentionat in contractul individual de munca al angajatilor. Modificarea programului prin decizia angajatorului trebuie insa adusa la cunostinta angajatilor in scris, din timp. Astfel, angajatii vor avea o predictibilitate in ceea ce priveste programul de lucru.
Conform platformei bundeangajat.olx.ro, Codul Muncii stabileste anumite limite de baza cu privire la numarul de ore de munca efectuate saptamanal de un angajat:
1. Salariatii cu norma intreaga au un program legal de munca de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana - cu un total de 40 de ore saptamanal;
2. Tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani au un program de munca de 30 de ore, respectiv 6 ore zilnic, 5 zile pe saptamana;
3. Munca prestata intre orele 22:00 si 06:00 este munca de noapte sau cel putin 3 ore in intervalul mentionat;
4. In cazul telemuncii si muncii la distanta exista dispozitii specifice, angajatul putand avea un program de munca inegal numai daca aceasta alternativa este exprimata explicit in CIM;
5. Munca de acasa permite libera alegere a programului.
Mai departe, orice ora de lucru prestata in afara duratei normale a programului de lucru este considerata ora suplimentara. Fiind vorba despre o munca suplimentara, aceasta poate fi efectuata doar cu acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora. Un angajat nu poate presta mai mult de 8 ore suplimentare pe saptamana. Totodata, orele suplimentare nu sunt legale in cazul angajatilor part-time si in cazul angajatilor cu varste de pana in 18 ani.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si