Cat de utila este analiza grafologica in recrutarea angajatilor?
Nu prea mai scriem de mana in ziua de azi. Comunicarile curente (personale sau legate de job) le facem pe e-mail sau whatsapp, formularele sau diverse declaratii le completam online, articolele (cum este si acesta) le redactam pe calculator. Dar scrisul de mana n-a disparut, evident. Si el este foarte util la testele de angajare, pentru ca spune multe despre un candidat.
Managerii de resurse umane folosesc instrumente complexe de analiza pentru a-si da seama daca persoanele care se prezinta la interviu au profilul cerut de un anumit post. Dar in locul unui test alambicat de personalitate ei pot folosi o simpla mostra a scrisului de mana al candidatilor in cauza.
Analizat de un grafolog experimentat, scrisul de mana releva o serie de trasaturi care, in mod cert, ii intereseaza pe recrutatori. Si vorbim aici atat despre trasaturi pozitive (creativitatea, ambitia, deschiderea spre nou, spiritul de echipa, increderea in sine), cat si despre trasaturi negative (nerabdarea, incapacitatea de a face fata presiunii, neseriozitatea, nesiguranta).
Acest lucru este posibil deoarece scrisul de mana are, in timp, o evolutie stranie. Astfel, desi toti invatam sa scriem dupa exact aceleasi modele (vezi felul cum sunt prezentate literele intr-un abecedar), scrisul de mana se dezvolta treptat intr-un stil personal, care exprima individualitatea fiecaruia.
Iar grafologii stiu la ce sa se uite: marimea scrisului, directia in care sunt inclinate literele, incadrarea in pagina, rotunjimea buclelor, literele neterminate, felul cum este scrisa litera “r”, cum este trasata bara de la “t”, cat de apasat este pus punctul pe “I” etc. Si stiu si cum sa interpreteze aceste detalii, rezultatul fiind un portret destul de precis al posesorului.
Si spunem “precis” pentru ca scrisul nu poate fi trucat. Pe de o parte, el este o actiune automata (nimeni nu sta sa se gandeasca la felul cum formeaza literele) si, pe de alta parte, el nu are cum sa fie “imbunatatit”. Nu exista un scris mai bun sau mai rau, fiindca personalitatea este un mix de trasaturi, fiecare individ are parti bune si parti mai putin bune (sau, mai exact, parti potrivite pentru un anumit job si parti mai putin potrivite).
In plus, pe langa acuratetea profilului obtinut, mai exista si un alt avantaj deloc de neglijat al analizei grafologice: ea poate releva lucruri care scapa in timpul interviului de angajare. Poate ca un candidat prinde o zi fasta si face o impresie foarte buna la interviu, aratand, de exemplu, un grad ridicat de empatie si incredere in sine. Ca urmare, este acceptat pentru un post de manager, pentru ca ulterior sa se dovedeasca nesigur in conducerea echipei sale – o nesiguranta pe care analiza scrisului sau de mana ar fi evidentiat-o.
In final, sa spunem insa ca analiza grafologica constituie doar un element al procesului de recrutare si ca, in niciun caz, nu trebuie neglijate celelalte strategii/teste de identificare a aptitudinilor unui candidat.
Exista destule situatii in care companiile au devenit nejustificat de precaute si au refuzat sa angajeze persoane foarte promitatoare, doar pentru ca scrisul lor de mana releva un anumit aspect, care parea sa nu se potriveasca manusa cu fisa postului.
Cum spuneam mai sus, personalitatea este un mix de trasaturi, managerii HR trebuie sa stabileasca exact pe ce calitati pun cel mai mare pret. Si sa aiba permanent in minte faptul ca angajatul perfect nu exista, indiferent despre ce job e vorba.
Sursa foto: www.pexels.com