Care este principala cauza ce determina intrarea unei companii in insolventa?
supraindatorarecompaniifirmeinsolventafalimentmanagement
Potrivit unui studiu realizat de Casa de Insolventa Transilvania, principala cauza o constituie supraindatorarea, adica apelarea neinspirata la credite bancare consistente, foarte riscante, consecinta fireasca fiind dificultati ulterioare in achitarea ratelor. Supraindatorarea duce la situatii nedorite, cum ar fi cresterea volumului furnizorilor neplatiti sau girarea unor noi imprumuturi cu bunuri personale.
Ce trebuie sa stiti despre supraindatorare?
1. Gradul de indatorare este un raport intre datoriile totale si capitalul propriu. Cu cat valoarea acestui indicator este mai mare, cu atat inseamna ca firma depinde mai mult de imprumuturile sau de datoriile angajate.
2. In momentul in care o firma doreste sa ia un credit, banca analizeaza intotdeauna si acest grad de indatorare si, evident, tine cont de el. O valoare rezonabila a acestui indicator este undeva in jur de 0,5.
3. Gradul de indatorare acceptabil variaza in functie de sectorul de activitate in care functioneaza compania, de aceea valoarea sa trebuie evaluata in corelatie cu alti indicatori specifici, rezultati dintr-o analiza de rating.
4. Fixarea nivelului de indatorare este una dintre deciziile cele mai importante ale politicii financiare a firmei. Determinarea acestui nivel depinde de factori multipli si destul de volatili, inclusiv de factori care tin de politica economica guvernamentala.
5. Depistarea din timp a situatiei de supraindatorare este vitala. Se apreciaza ca 90% din companiile intrate in insolventa din cauza supraindatorarii ar fi avut sanse reale de redresare daca ar fi depistat pericolul din timp
6. Desi cei mai multi manageri spun ca intrarea in insolventa are drept principala cauza piata (scaderea consumului), acest factor nu este in realitate decat pe locul 3. Pe locul 1 se situeaza supraindatorarea, iar pe 2 greselile echipei de management.
Citeste si:
Ghidul angajatorului. Salariatul dvs. ii aduce un prejudiciu unui tert. Cine plateste paguba?
Sursa foto: www.pexels.com