Capcanele Codului muncii. Un post liber in firma poate insemna o amenda de 5.000 de lei!
codul munciicompaniifirmeangajatilegislatia munciiamenzi
S-a ivit un post liber in firma dvs. Un angajat si-a dat demisia sau poate ca avea contract de munca pe perioada determinata si acesta i-a expirat. Sau poate ca e vorba despre un post complet nou, pe care tocmai l-ati introdus in organigrama. Indiferent de situatie, postul respectiv devine “loc de munca vacant†si intra sub incidenta unor prevederi legale specifice, a caror incalcare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei.
Locurile de munca vacante sunt definite la art. 3 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002 ca fiind locurile devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, precum si locurile de munca nou-create. Nu sunt vizate insa de aceasta definitie locurile de munca ale salariatilor care, din diferite motive, au contractul individual suspendat.
Si acum atentie: locurile vacante trebuie comunicate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca,
in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora (art.10 alin. (1) din Legea nr. 76/2002), in caz contrar amenda fiind de la 3.000 la 5.000 de lei. Aceeasi amenda se aplica si daca nu comunicati agentiilor ocuparea locurilor de munca declarate vacante,
in termen de 1 zi de la ocuparea lor (obligatie introdusa de Legea nr. 250/2013).
De retinut ca obligatia comunicarii locurilor de munca vacante revine atat angajatorilor din sectorul privat, cat si celor din sectorul bugetar.
Apoi, o alta problema legata de locurile de munca vacante este reglementata de Codul muncii, la art. 64. Acesta spune ca, atunci cand concediati un angajat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, aveti obligatia de a-i propune acestuia alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea sa profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea sa de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Nu este necesar ca locul de munca oferit sa fie salarizat la fel cu cel din care salariatul a fost concediat. Dar, in caz de litigiu, instanta va analiza, pe baza organigramei companiei, daca existau la data concedierii locuri de munca vacante corespunzatoare pregatirii salariatului si acestea nu i-au fost comunicate.
O situatie speciala se intalneste in cazul persoanelor care sunt concediate din functii de conducere si care, potrivit pregatirii initiale, pot fi trecute pe posturi de executie. Problema aici este generata de faptul ca, indeplinind mult timp numai activitati manageriale, e posibil ca persoanele respective sa se fi deprofesionalizat si sa nu mai faca fata cerintelor postului de executie oferit.
Solutia e cinica: inainte de a initia procedura de concediere pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine sau chiar din motive independente de persoana salariatului, analizati
organigrama companiei si asigurati-va ca in ea nu figureaza locuri de munca vacante.
Citeste si:
Cum le explicam copiilor ca banii nu cresc in copaci
Sursa foto: www.pexeles.com