Burnout made in Romania: majoritatea angajatilor au trecut prin cel putin un episod de epuizare in ultimii cinci ani
burnout romaniaepuizare romaniaconditii muncaconcedii odihna
Inca de dinainte de pandemie, in Romania sau cel putin in unele regiuni, se muncea pe branci. Nu degeaba Bucurestiul sau Clujul egalau sau chiar depaseau la veniturile pe cap de locuitor, zone din Germania, cum ar fi chiar capitala federala, sau din Belgia, cum ar fi chiar capitala Uniunii Europene.
Insa, aceasta crestere are un pret in nivelulurile de
stres, solicitare sau suprasolicitare ale angajatilor.
In timp ce, prin vest, chiar exista grija pentru oameni si, la randul lor, acestia au un stil de lucru mai eficient si mai relaxat, in acelasi timp, la noi se munceste pe rupte, de multe ori la propriu.
O cercetare realizata de de platforma Undelucram.ro arata ca 76,5% dintre angajatii romani au trecut prin cel putin un episod de burnout in ultimii cinci ani.
Conform sondajului, 54% dintre angajatii romani au trecut prin mai multe episoade de burnout, in ultimii cinci ani, iar 22,5% printr-un singur moment de epuizare generata de munca.
Totodata, 20% nu au putut sa identifice starea de burnout si doar 3% nu au trecut prin astfel de momente.
In ceea ce priveste cauzele epuizarii, 32% au spus ca aceasta le-a fost cauzata de volumul foarte mare de munca, 24,7% de cultura companiei, 24,2% de managerul direct si 13,3% de lipsa concediilor de odihna.
Grav este ca 81% nu au primit ajutor din partea angajatorului pentru a trece peste aceasta stare. Numai 5% sustin ca au fost ajutati de compania pentru care lucrau.
Pauza la relaxare
Care sunt actiunile concrete luate de companiile pentru ca angajatii lor sa beneficieze de odihna? 43,7% dintre salariati spun ca sunt incurajati sa isi ia
zile libere, 25,8% afirma ca nu exista actiuni concrete de informare despre importanta concediului, 19,3% nu sunt incurajati sa-si ia zile de odihna, iar 12% nu se simt incurajati sa-si ia concediu pentru ca nu are cine sa-i inlocuiasca.
“Tot mai multi romani sufera de burnout atat din cauza volumului mare de munca si din cauza lipsei de leadership a managerilor. Pe de alta parte, pandemia si lipsa unei delimitari clare intre spatiul pentru munca si cel pentru viata personala i-a facut pe multi sa petreaca si mai multe ore lucrand.
Acest sondaj ne arata din nou ca angajatorii ar trebui sa fie tot mai atenti la starea de bine a angajatilor si sa implementeze actiuni concrete, un exemplu fiind incurajarea oamenilor sa isi ia concediu”, a remarcat Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro, citata de star-up.ro.
Deloc imbucurator, doar 42% dintre respondenti sustin ca se relaxeaza complet si inchid tot ce tine de munca, atunci cand sunt in vacanta, 39% se ocupa de urgente, iar 18,5% isi verifica, in mod constant, e-mailul.
In august 2021, in luna realizarii sondajului, pe 3.016 de angajati cu varsta peste 18 ani, aproximativ 60% dintre respondenti fusesera in vacanta sau aveau de gand sa faca acest lucru; 25,8% nu doreau sa mearga in vacanta, iar 13,4% erau nehotarati.
Dintre cei care urma sa plece in concediu sau facusera acest lucru, vacanta in tara a fost o optiune pentru 41,1%, un concediu in strainatate pentru 32,4%, iar 26,4% planuiau sa stea cateva
zile libere acasa.
Foto: pexels.com