Bucurestiul va avea propriul program de finantare a start-up-urilor
bucharest start up cityantreprenoriat bucurestiantreprenori romaniastart up romania
Primarul General al Bucurestiului, Gabriela Firea, si presedintele Consiliului National al IMM din Romania, Florin Jianu, au semnat, ieri, un protocolul de colaborare in vederea dezvoltarii si sustinerii mediului privat din capitala.
In urma semnarii protocolului, Primaria Bucuresti si Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) vor incepe programul Bucharest Start Up City.
Acesta va avea ca principale obiective finantarea de start-up-uri in acord cu dezvoltarea inteligenta a Municipiului Bucuresti, precum si atragerea tinerelor talente antreprenoriale.
"Capitala Romaniei devine primul oras din tara care are un astfel de program destinat sprijinirii mediului de afaceri. Concret, vom finanta din bugetul anului viitor 200 de start-up-uri, valoarea totala a programului fiind de 10 milioane deeuro.
Valoarea maxima acordata unei afaceri va fi de 50.000 de euro si estimam ca, prin aceasta initiativa, vom crea aproximativ 400 de locuri de munca.
Totodata, vom oferi asistenta institutionala si suport in dezvoltarea afacerilor, iar cheltuiala banilor publici va fi monitorizata. Doresc sa subliniez ca vor fi acceptate initiative din toate domeniile, criteriul de baza fiind calitatea si dorinta intreprinzatorilor de a implementa un plan de afaceri viabil", a declarat Gabriela Firea.
La randul sau, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a declarat ca, acest program isi propune sa ofere granturi mai mari decat cele oferite de Start Up Nation (40.000 de euro).
“Criteriul de acordare este mai clar, nu se bazeaza pe principiul primul venit, primul servit, ceea ce inseamna ca, in acest caz, calitatea va prima.
Vom sprijini initiativele de calitate, vom dezbate idei si ne vom intalni, impreuna cu doamna Primar General, cu studenti din toate Universitatile din capitala pentru a promova aceasta initiativa. Romania ocupa locul I la nivelul UE ca initiativa de afaceri si, prin acest program, speram ca anii urmatori Bucurestiul va fi capitala care va ocupa locul I in Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea acestor initiative", a mai spus Jianu.
Protocolul dintre cele doua institutii prevede patru programe de sustinere a mediului privat si a tinerilor antreprenori, Bucharest Start-up City fiind primul dintre acestea.
Celelalte trei proiecte, care vor fi implementate intr-o etapa ulterioara, sunt:
- Dezvoltarea de incubatoare pentru sustinerea antreprenoriatului;
- Infiintarea in parteneriat a Agentiei de Business,
- Implementarea unor instrumente financiare (inclusiv fonduri europene), alaturi de alti actori relevanti, cum ar fi institutii bancare.
Dupa semnarea, expertii Primariei si cei ai CNIPMMR vor realiza Regulamentul de accesare a fondurilor programului Bucharest Start-up City.
Ulterior, regulamentul va intra in dezbatere publica astfel incat fiecare parte interesata sa poata face eventuale propuneri privind criteriile de eligibilitate, domeniile vizate si mecanismul finantarii.
Dupa dezbatere, regulamentul va fi supus aprobarii CGMB iar, apoi, se va infiinta o platforma online dedicata programului, unde persoanele interesate vor putea depune planurile de afaceri.
CNIPMMR va deschide sesiunea pentru depunerea proiectelor online, experti financiari vor analiza planurile de afaceri, pe baza criteriilor de selectie, se vor declara castigatorii, iar proiectele vor fi monitorizate si sustinute in implementare.
Foto: pexels.com