In primele noua luni ale anului, Bucuresti si Ilfov, Cluj, Iasi, Brasov si Timisoara au inregistrat cele mai multe locuri de munca noi, cu un total de peste 230.000 de postari pe platforma eJobs.ro. Jumatate dintre acestea provin din Bucuresti si Ilfov, cu peste 110.000 de joburi doar in Capitala.
Clujul se afla pe locul al doilea, cu aproape 40.000 de locuri de munca, urmat de Iasi (34.000), Brasov (29.000) si Timis (28.000). Aceste judete continua sa fie centrele economice cheie ale tarii, atragand cele mai multe oportunitati pentru candidati.
Potrivit CEO-ului eJobs, Bogdan Badea, fata de anul trecut, numarul total de locuri de munca a scazut cu aproximativ 15%. De asemenea, o schimbare notabila in clasament este ca Brasovul a depasit Timisul in ceea ce priveste numarul de oferte de angajare. In schimb, judetele Ialomita, Mures si Braila au oferit cele mai putine optiuni de angajare, unde candidatii au avut parte de o competitie ridicata pentru locurile disponibile.
„Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, diferentele constau intr-o scadere, la nivel general, cu aproximativ 15% a numarului de locuri de munca disponibile in piata, dar si intr-o schimbare de pozitii in clasament pentru Brasov si Timis. Astfel, daca in 2023, Timisul era pe locul al patrulea, imediat dupa Capitala, Cluj si Iasi, anul acesta a fost detronat de Brasov si de Ilfov”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.
In judetele cu mai putine joburi noi, precum Ialomita, Mures, Braila, Arges, Neamt si Bihor, principalele domenii de angajare raman retailul, industria alimentara, transporturile si turismul. In contrast, in marile centre economice, pe langa retail, domenii precum IT, constructii, servicii financiare si call-center/BPO sunt in plina expansiune.
„Din acest punct de vedere, ierarhia este aproape identica primelor noua luni din 2023. Este interesant faptul ca nu vorbim doar despre o regiune a tarii, ci ca, dimpotriva, pentru fiecare zona geografica avem cel putin cate un judet in care competitia intre candidati este foarte mare. Nu doar atat, dar si salariile din aceste judete sunt cu aproximativ 15% - 20% sub media din judetele mai mari”, mai spune Bogdan Badea.
Cat despre interesul candidatilor, Bucurestiul domina cu 4,5 milioane de aplicari inregistrate pana la sfarsitul lunii septembrie, urmat de Cluj cu 1,4 milioane si Ilfov cu 1,3 milioane. Pe de alta parte, judetele cu cel mai scazut interes din partea candidatilor au fost Neamt, Maramures, Suceava, Arad si Galati, semn ca oportunitatile si conditiile de munca din aceste zone sunt mai putin atractive.
Citeste si: De ce a devenit misiune imposibila sa-ti mai gasesti un job de acasa in 2024?
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si