Bonurile de masa de 30 de lei NU sunt pentru toti angajatii: firmele nu sunt obligate sa creasca valoarea, de la 1 iulie
bonuri de masatichete de masa
Incepand cu data de 1 iulie 2022, valoarea tichetului de masa va fi majorata la 30 de lei, de la 20,17 lei/zi din prezent.
Milioane de angajati asteapta majorarea, in contextul scumpirilor pe care le suporta bugetele noastre in ultimele luni. Cu facturi mai piperate si cresteri de pret la aproape toate bunurile si alimentele de larg consum, o majorare la 30 de lei a
tichetului de masa este bine-venita!
-
"Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna", se arata in actul normativ care reglementeaza aceasta majorare a valorii tichetelor de masa pentru angajatii romani.
Atentie: firma nu e obligata sa aplice majorarea!
Insa salariatii trebuie sa stie ca firmele nu sunt obligate prin lege sa acorde aceasta majorare. Mai exact, depinde de potentialul financiar al companiei angajatoare daca decide sa aplice valoarea mai mare pentru tichet sau sa ramana la nivelul actual.
Din nefericire, conditiile economice nu ajuta deloc firmele, care intampina si ele, la fel ca populatia, o perioada marcata de scumpiri si de instabilitate.
Cuantumul de 30 de lei va fi valabil pana in martie 2023. Un alt aspect important este ca, din luna februarie, angajatii primesc tichetele de masa, la fel ca si alte beneficii extrasalariale, doar in format electronic!
In acest moment, in baza tichetului de masa de 20,17 lei, pentru 22 de zile lucratoare, un angajat primeste echivalentul a 443,74 de lei/luna. Daca firma pentru care lucreaza decide sa ofere tichete de masa majorate, suma lunara se ridica la 660 de lei.
Cateva situatii speciale privind acordarea tichetelor de masa
-
1. Salariatul care munceste in ture
In cazul acestui salariat, durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore, deci ziua lui de munca este mai lunga decat a unui salariat obisnuit.
E corect ca el sa primeasca tot un singur tichet de masa? Nu e corect si de-aceea numarul de zile pentru care i se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului total de ore in care el fost prezent la lucru intr-o luna la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Iar fractiile rezultate din calcul se considera zi intreaga de prezenta la lucru.
Spre deosebire de vechea reglementare a tichetelor de masa cuprinsa in Legea nr. 142/1998, actuala reglementare (Legea nr. 165/2018) nu mai conditioneaza acordarea tichetelor de masa de prezenta la lucru in unitate. De aceea, telesalariatul poate beneficia de tichete de masa.
Foto: pixabay