BNS si Cartel Alfa, catre FMI: Guvernele Romaniei nu au ajutat societatile cu probleme
blocul national sindicalcns cartel alfabnsfmiguvernsocietatiajutor
Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) si cei ai CNS "Cartel ALFA" au afirmat, in fata oficialilor FMI, ca nici guvernele anterioare si nici cel prezent nu au facut nimic pentru a ajuta societatile cu probleme, respectiv cu pierderi financiare.
"Singura masura avuta in vedere de decidentii politici a fost vanzarea pachetelor majoritare de actiuni ale societatilor cu profit, transformand astfel Romania intr-o colonie economica. Avand in vedere faptul ca in perioada de criza vanzarea actiunilor companiilor profitabile se face la valori infime, simbolice, confederatiile sindicale au propus metoda privatizarii prin aport de capital (45-49%), concomitent cu delegarea atributiilor de administrare pe o perioada de maxim cinci ani, urmand ca vanzarea actiunilor ramase sa se faca treptat, pe un interval mai lung de timp", se arata in documentul citat de
Agerpres.
In privinta crearii de joburi, reprezentantii BNS si Cartel Alfa au readus in discutie folosirea fondurilor nerambursabile puse la dispozitie de UE, ca o solutie de creare de locuri de munca usor si rapid de implementat, coroborata cu investirea fondurilor financiare rezultate din privatizarile anterioare precum si cu investirea fondurilor rezultate din aplicarea legii "off-set-ului".
Comunicatul BNS precizeaza ca in evaluarea partii sindicale, prin utilizarea resurselor amintite, ar putea fi generate cel putin 200.000 de locuri de munca.
Oficialii celor doua confederatii cer Executivului sa apere si sa sustina cu prioritate interesul national in cursul negocierilor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Reprezentantii BNS si cei ai CNS Cartel Alfa au participat in perioada 2-3 august la o serie de intalniri cu reprezentanti ai FMI, BM si CE.
A sasea misiune de evaluare a FMI pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucureti si se va incheia in 13 august. Vizita FMI se va desfasura in acelasi timp cu cele ale delegatiilor CE si BM. Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este de tip preventiv, ajungand la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde euro), adica 300% din cota pe care tara noastra o are la Fond, informeaza sursa citata.