BAROMETRU. Munca de acasa. Angajatii au devenit mai productivi
work from hometelemuncamunca la distantamunca de acaa
Conform Raportului HR Barometru, realizat de PwC Romania in luna octombrie, 30% dintre firmele care au implementat munca de acasa au constatat faptul ca angajatii au devenit mai productivi, iar 44% sustin ca randamentul profesional a ramas la acelasi nivel ca in vremurile in care oamenii lucrau din cladirile de birouri.
Pentru 30% dintre companiile respondente in cadrul Raportului HR Barometru, realizat de PwC Romania, s-a constatat o crestere a productivitatii angajatilor. 44% dintre firmele respondente sustin ca productivitatea angajatilor a ramas aceeasi.
In schimb, 7% dintre companiile respondente sustin ca productivitatea angajatilor lor a scazut odata cu implementarea muncii de acasa, in contextul pandemiei de coronavirus. Dintre aceste companii, cele mai multe considera ca de vina pentru scaderea productivitatii ar fi starea de spirit negativa a angajatilor, tinand cont de contextul sanitar actual, dar si lipsa instrumentelor de lucru pentru munca la distanta, precum si faptul ca angajatii nu au reusit sa se adapteze noului stil de lucru.
''Pandemia ne-a aratat ca lucrul de la distanta la scara mare este realizabil si ingrijorarile cu privire la productivitate s-au diminuat pe masura ce companiile au rezolvat problemele legate de implementarea tehnologiilor necesare. Ultimele luni au fost un test de rezistenta si un experiment pentru companii si angajati pe care vedem ca pana acum le-au trecut cu bine. Prin urmare, este de asteptat ca munca de la distanta sa fie aplicata de tot mai multe organizatii pe termen lung. Acest fapt se observa din rezultatele sondajului avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre respondenti au introdus deja munca la distanta pe durata nedeterminata”, a declarat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania, potrivit Agerpres.
Referitor la aptitudinile digitale ale angajatilor, 38% dintre companii spun ca angajatii detin un nivel ridicat al competentei digitale, 36% un nivel mediu si 26% scazut.
La nivelul intregii tari, 20% din companii au implementat munca la distanta pentru toti angajatii, iar 80% au implementat munca la distanta doar pentru anumite categorii de angajati. Foarte important de mentionat este ca nu exista nicio companie in esantionul de participanti care sa nu fi implementat munca de la distanta.
Aproape jumatate (49%) dintre angajatori au implementat munca la distanta obligatoriu, in ture de una sau doua saptamani, 29% pe baza de optiune individuala, iar 22% alte optiuni (permanent sau munca la distanta in ture de 2-3 zile / saptamana).
Digitalizarea, impinsa de la spate de pandemie
Doua treimi dintre companiile respondente considera ca au accelerat digitalizarea realizand in avans obiectivele planificate pentru tot anul sau unele proiecte neprevazute. Un procent similar (68%) arata ca nevoia de digitalizare s-a resimtit cel mai mult in departamentul de Resurse Umane, urmat de cel financiar, arata 63% dintre respondenti, IT (56%), operatiuni (54%) si vanzari (46%). Optimizarea proceselor interne reprezinta prima prioritate pentru 80% dintre companiile participante.
Studiul PwC Romania HR Barometru a fost derulat in perioada 17-22 octombrie 2020 pe baza informatiilor furnizate de 41 de companii, din sectoarele: energie, retail/FMCG, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, industrie. 17% dintre companiile respondente au peste 3.000 angajati, 25% intre 1.001 - 3.000 angajati, 17% intre 501 - 1.000 angajati, 34% intre 101 - 500 angajati si 7% sub 100 angajati.