2021 se anunta un an plin cu provocari pentru companiile din Romania si nu numai, contextul generat de criza provocata de pandemia de coronavirus fiind unul extrem de dificil. Potrivit Allianz Risk Barometer 2021, cele mai importante trei riscuri la adresa companiilor din Romania in acest an sunt pandemia, intreruperea activitatii si impredictibilitatea legislativa, toate acestea fiind identificate de manageri locali. Lucrurile se prezinta similar si la nivel global, principalele riscuri la adresa companiilor fiind reprezentate de pandemie, de intreruperea activitatii si de atacurile cibernetice.
Allianz Risk Barometer se doreste a fi o analiza complexa cu privire la riscurile globale in business, realizata in fiecare an de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS). La aceasta analiza au participat in acest an nu mai putin de 2.769 de experti din 92 de tari, printre acestia numarandu-se directori generali, manageri de risc, brokeri si specialisti in asigurari.
Nu mai putin de 59% dintre managerii care au participat la acest studiu au declarat ca pandemia este principala cauza a intreruperii activitatii in 2021, urmata de incidentele de ordin cibernetic (46%), catastrofele naturale si incendiile sau exploziile (circa 30% fiecare). Daca pana acum se vorbea aproape doar la nivel teoretic despre evenimente care pot duce la intreruperea totala sau partiala a activitatii, anul 2020 ne-a aratat acest lucru poate deveni o realitate cotidiana, nenumarate business-uri la nivel global fiind puse in situatia de a isi intrerupe activitatea din cauza pandemiei COVID-19.
Potrivit specialistilor, pandemia cu care ne confruntam la aceasta ora va avea consecinte importante in randul companiilor. Printre aceste consecinte au fost identificate digitalizarea mai ampla, munca de la distanta sau dependenta tot mai mare de tehnologie. Exista si dezavantaje serioase in acest sens, toate acestea sporind intensitatea riscului de intrerupere a activitatii in randul companiilor. In incercarea de a diminua vulnerabilitatile, multi manageri isi propun sa intareasca rezilienta modelului de afaceri si sa diminueze riscurile pe lantul de business.
Desi sunt considerate in continuare un pericol considerabil in randul managerilor consultati de cei de la Allianz, atacurile cibernetice au coborat in top pana pe pozitia a treia. Potrivit acestora, digitalizarea accelerata din aceasta perioada si munca de la distanta intensifica considerabil vulnerabilitatile companiilor din intreaga lume din zona IT. Si exista si cifre care dovedesc ca lucrurile chiar asa stau, FBI raportand in luna aprilie a anului trecut o crestere de 300% a incidentelor IT. De asemenea, costurile pentru economia globala generate de criminalitatea cibernetica au ajuns la un nivel de peste 1.000 de miliarde de dolari, in crestere cu 50% fata de acum doi ani.
In top au urcat si riscurile macroeconomice, care au ajuns pana pe locul 8, in timp ce riscurile politice revin in Top 10 pentru prima data in ultimii doi ani. Anul 2020 s-a dovedit a fi un an extrem de delicat pentru Statele Unite ale Americii, miscari precum Black Lives Matter reusind sa dea peste cap intreaga activitate a unor companii. Analistii Allianz trag astfel un semnal de alarma in aceasta directie, sustinand ca in timp ce consecintele socio-economice ale crizei pandemiei se disipeaza, nu este deloc exclus ca tulburarile politice si sociale sa reapara in unele zone ale lumii, in special in America si Europa.
Si riscul schimbarilor climaticilor a ramas in Top 10, cei consultati de Allianz fiind de parere ca nevoia de a combate efectele schimbarilor climatice ramane in continuare stringenta. Lucrurile nu au stat deloc bine la acest capitol in anul ce tocmai s-a incheiat, 2020 fiind cel mai calduros an din istorie.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si