Bani pentru firmele romanesti: 10 miliarde de lei, puse la bataie, cine va lua fondurile si pe ce criterii
imm invest plusbani pentru firmeantreprenori
Mediul privat romanesc traverseaza o perioada marcata de crize, iar lipsa de lichiditate si lipsa fondurilor pentru investitii sunt printre problemele principale care apasa greu pe umerii antreprenorilor locali.
In acest context dificil, Guvernul de la Bucuresti modifica
IMM INVEST PLUS, programul care faciliteaza accesul la finantare al firmelor care nu au sumele necesare pentru proiectele de investitii si pentru continuarea activitatii.
Conform noilor decizii, se majoreaza cu peste 10 miliarde lei plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului IMM INVEST PLUS. Antreprenorii pot apela la program pana pe 31 decembrie 2022!
”Venim in intampinarea beneficiarilor Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si in acelasi timp ne aliniem cu modificarile in domeniu. Am considerat ca este foarte important sa fim din nou alaturi de mediul de afaceri si sa asiguram banii necesari pentru desfasurarea normala a activitatii IMM-urilor, intr-o perioada dificila din cauza crizei energetice si a razboiului din Ucraina. Continuarea activitatii economice si mentinerea numarului de salariati este prioritara pentru noi, deoarece astfel putem evita o problema cu mare impact social” , a subliniat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Iata, per ansamblu, cum se modifica IMM INVEST PLUS, care sunt noutatile:
-
ajutoarele acordate in baza schemelor din Cadrul temporar Ucraina si care sunt rambursate inainte de acordarea unor noi ajutoare in temeiul aceluiasi Cadru nu se cumuleaza atunci cand se calculeaza depasirea plafonului prevazut de lege.
-
se majoreaza pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a celui de administrare, aferent garantiei, pe toata durata de valabilitate a acesteia si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni. Noile praguri sunt: pana la echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro pe intreprindere/UAT-uri, respectiv echivalentul in lei a 62.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare si 75.000 euro/intreprindere in cazul celor din domeniile pescuit si acvacultura. Respectarea acestor praguri valorice se aplica si in cazul refinantarilor.
-
se majoreaza plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat cu 10,25 miliarde lei, respectiv de la 7,5 miliarde lei la 17,75 miliarde lei concomitent cu cresterea bugetului schemei de ajutor de stat la 1,93 miliarde lei si majorarea numarului de beneficiari la 24.786.
-
ajutorul de stat sub forma grantului care este suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, va fi virat trimestrial in contul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), Fondul Roman de Contragarantare (F.R.C.) sau Fondul de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.).
-
sunt incluse in categoria beneficiarilor eligibili pentru componenta GARANT CONSTRUCT si INNOVATION si intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie.
NOU. Ministrul Muncii explica de ce la stat sunt alte salarii decat la privat: Calificarile sunt inalte la stat
Foto: pixabay