Avertisment: 40% dintre farmaciile veterinare risca sa fie inchise
Asociatia Farmaciilor Veterinare trage un semnal de alarma si spune ca 40% dintre farmaciile veterinare risca sa fie inchise, din cauza unor modificari legislative care tocmai au trecut tacit de Senat si se afla spre adoptare la Camera Deputatilor, for decizional. Totodata, Asociatia mai avertizeaza ca ar putea fi interzise online pentru produsele veterinare de baza. Exista, de asemenea, riscul de repercursiuni negative si asupra asupra producatorilor industriali din zootehnie, cat mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultati majore in asigurarea sanatatii si tratamentului animalelor.
Proiectul legislativ despre care vorbeste Asociatia vizeaza modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar. Acesta a trecut tacit de Senat si se afla pe masa deputatilor, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz. Printre altele, proiectul prevede ca farmaciile veterinare ar urma sa fie detinute in proportie de peste 50% de un medic veterinar acreditat.
"Adoptarea legii in forma adoptata tacit de Senat si aflata in prezent in Camera Deputatilor (camera decizionala) va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producatorilor industriali din zootehnie, cat mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultati majore in asigurarea sanatatii si tratamentului animalelor. O situatie mai mult decat critica se va regasi in domeniul oieritului, unde accesul la tratamentul animalelor va deveni imposibil.Legea va pune proprietarii animalelor de companie in imposibilitatea de a asigura tratamentul acestora, mai ales in conditiile pandemiei", atrage atentia Asociatia.
Citeste si: Arafat, despre restrictiile care se pregatesc: Carantinarea localitatilor care depasesc 3 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile
''Modificarea privind structura actionariatului farmaciilor veterinare, care ar urma sa fie detinute in proportie de peste 50% de un medic veterinar acreditat, reprezinta o distorsionare si o incalcare a libertatii economice si reprezinta o incalcare evidenta a Constitutiei si a normelor europene.
Totodata, avand in vedere faptul ca modificarile preconizate sunt susceptibile sa distorsioneze mediul concurential prin instituirea unui monopol legal in ceea ce priveste comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare, era oportuna si necesara solicitarea unei opinii avizate din partea Consiliului Concurentei'', mai sustine Asociatia.