Avem locuri de munca, dar n-avem doritori. Firmele sunt disperate, nu gasesc angajati
locuri de munca vacanteangajaripiata muncii
Zeci de mii de locuri de munca sunt vacante la ora actuala in Romania, iar managerii locali spun ca, in pofida majorarilor salariale operate in ultima perioada, doritorii lipsesc cu desavarsire.
Cele mai recente cifre publicate intr-un raport al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca pe piata muncii din Romania sunt vacante in aceasta perioada 49.766 de locuri de joburi. Cele mai multe dintre ele pot fi ocupate de persoane fara studii superioare, insa deficitul de forta de munca e urias, se plang
patronii!
Sursa citata precizeaza ca majoritatea joburilor sunt oferite pentru urmatoarele posturi: agent de securitate (5.750); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.900); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.342); lucrator comercial (2.117); manipulant marfuri (1.959); curier (1.955); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (1.888); muncitor necalificat in industria confectiilor (1.070); femeie de serviciu (908); ambalator manual (853).
De asemenea, din cele 49.766 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 3.035 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; asistent medical generalist; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala; contabil etc.).
Alte 8.654 de joburi sunt puse la bataie pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; casier; curier; conducator auto transport rutier de marfuri; vanzator etc), 9.619 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice; confectioner asamblor articole din textile; sudor; fierar betonist etc.).
In cele din urma, cele 28.458 locuri de munca ramase sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; manipulant marfuri; muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii etc).
Te-ar putea interesa si: Angajatii vor SALARII mai MARI: sunt hotarati sa ceara singuri o majorare, daca seful nu o va oferi
Foto: manager.ro