Au inceput marile CONCEDIERI ale anului 2024 despre care ne vorbeau economistii. Mii de oameni sunt DATI AFARA pe capete
concedierilocuri de munca
Anul trecut a fost marcat de o serie de concedieri rasunatoare, mai ales in domeniul tehnologic, unde numerosi giganti si-au concediat o buna parte din forta de munca. Ne spuneau atunci economistii ca tendinta va continua si chiar risca sa se agraveze in 2024.
Iata-te in noul an si desi de-abia au trecut cateva zile de cand am pasit in el, cele mai negre scenarii ale specialistilor prind contur. Concedierile se reiau la inceput de 2024.
Cine ramane fara loc de munca in 2024
De data aceasta vestile proaste vin de la o companie care este prezenta si la noi in tara, este vorba despre americanii de la NuScale Power. Conducerea tocmai a anuntat ca va da afara aproximativ 28% dintre angajatii sai cu program full-time.
Asa cum ne spuneau economistii inca de anul trecut, companiile vor urmari in 2024 cu precadere sa-si reduca costurile pe cat posibil, iar cea mai eficienta, dar si dura strategie, consta in a diminua echipele, fiindca bugetele pentru salarii devin tot mai impovaratoare pentru firme, in contextul in care fiscalitatea este tot mai apasatoare, iar managerilor li se forteaza mana sa majoreze salarii fara insa sa aiba la baza un profit in crestere.
Recurgand la aceste concedieri, compania americana spera sa economiseasca sume colosale de bani pe parcursul unui an, conducerea asteptandu-se la economii de 50 pana la 60 de milioane de dolari.
Pentru cei ce n-au auzit de acest gigant, vorbim despre un lider mondial in tehnologia nucleara. NuScale Power Corporation a fost fondata in anul 2007 de catre Paul G. Lorenzini si Jose Reyes, are sediul in in Portland, Oregon si este o companie cotata la bursa care proiecteaza si comercializeaza reactoare modulare mici. In anul 2022, ultimul an pentru care se gasesc in spatiul public aceste informatii, compania avea peste 550 de angajati.
Angajatii romani din IT, in pericol de a ajunge someri
Cele mai mari pericole privind posibile
concedieri planeaza asupra industriei IT din Romania. Desi aici avem cele mai competitive salarii de pe piata (o medie a salariului net de peste 10.000 de lei), multi specialisti s-ar putea trezi someri in 2024.
“Doi ani de pandemie, urmati de o perioada cu inflatie puternica, cu razboi la granita, aspecte care au generat perturbari semnificative in lanturile economice, mai ales din cauza cresterii costurilor de productie, si-au produs efectele din plin anul acesta in piata de software si servicii din Romania”, avertizeaza reprezentantii Tara Interactive, companie de servicii de dezvoltare software si consultanta.
Foto: Freepik.com