Atentie, calatori: Cresc preturile la calatoriile cu metroul. Cat va costa un bilet de anul viitor
pret cartela metrouscumpiri alimentemetrorexmetroucartele metrou
Maririle salariale anuntate pentru angajatii Metrorex se vor reflecta in costul calatoriilor cu metroul. Astfel, abonamentele si biletele de metrou se vor scumpi, incepand de anul viitor.
Sindicalistii de la Metrorex anuntau luna trecuta ca vor declansa greva generala, daca Executivul nu accepta incheierea unui nou contract colectiv de munca, cu majorari salariale.
Initial, negocierile esuasera, liderul sindicalistilor de la metrou, Ioan Radoi, dand vina pe actualul ministru al Transporturilor, care nu ar accepta o majorare salariala de peste 18% asa cum cer sindicatele.
"Ministrul Sova a dat dispozitie ca majorarea sa nu se incadreze in bugetul de venituri si cheltuieli. A zis 18% si atat. Noi am propus un procet de 21%, desi initial cerusem 42%, si argumentasem cum se ajunsese la aceasta suma. Nu stiu daca in aceste conditii mai este loc de negociere, desi mai este programata o noua intrevedere saptamina viitoare. Cred ca Iohannis si partidul de guvernamant vor o greva la metrou. Noi vrem un nou ministru, de la care ne asteptam sa nu fie rautacios. Actualul ministru de impinge spre greva”, a declarat liderul sindicatelor de la metrou.
In cele din urma, Guvernul, administratia Metrorex si Unitatea-Sindicatul Liber din Metrou (USLM), s-au inteles in urma negocierilor purtate, si au decis sa majoreze salariile angajatilor cu 20%.
Totusi, nu toata lumea se poate bucura de aceasta marire de salariu, mai ales ca ea va fi suportata de calatori, care vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru a folosi metroul.
Ministrul Transporturilor: Efectul cresterilor salariale se va regasi in costul pe care oamenii il vor plati pentru a calatori cu metroul
Pe langa scumpirea biletelor, Guvernul mai vede o solutie care sa acopere cresterile salariale
Pe langa majorarile de pret la biletele de calatorie cu metroul, Lucian Sova admite ca, pentru reechilibrarea bugetului, exista solutia reinchirierii spatiilor comerciale de la metrou.
"Acest lucru este posibil daca s-ar putea petrece repede si nu am fi obstructionati de comerciantii actuali, care nu platesc chirie. Ce castiga Metrorex din inchirierea spatiilor va contribui la echilibrarea bugetului companiei, astfel incat influenta majorarilor salariale sa nu fie semnificativa sau poate chiar deloc sa nu fie transmisa in pretul biletelor de calatorie", a adaugat Sova.
Cat va creste pretul calatoriilor cu metroul?
Deocamdata nu exista nicio informare oficiala cu privire la cuantumul majorarii preturilor la biletele de calatorie cu metroul, insa putem sa ne uitam, orientativ, pe declaratiile facute de Lucian Sova, inainte de incheierea negocierilor.
Ministrul Transporturilor preciza luna trecuta ca, o majorare salariala de 42% pentru angajatii Metrorex, asa cum solicitasera acestia initial, va ridica costul biletelor de la 5 lei, la 8 lei pentru o cartela cu doua calatorii, si de la 2,5 lei pentru o calatorie, la 4 lei. Din moment ce majorarea salariala negociata este de 20%, nu de 42%, e posibil ca scumpirile sa se situeze undeva la jumatatea acestor valori.
"Daca noi vom accepta cresterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusa decat in costurile biletului de calatorie. Vreau sa stie toti bucurestenii ca, practic, astazi noi cu totii suntem supusi unei presiuni sindicale care trebuie, in viziunea celor care ameninta cu greva, sa conduca la cresterea pretului la biletul de metrou la 4 lei o calatorie, 8 lei doua calatorii.
Mie nu mi se pare ca acest lucru poate fi acceptat nici de catre Ministerul Transporturilor, nici de catre administratia Metrorex, nici de catre cetatenii care circula cu metroul", a mai spus Sova, la acel moment.
Citeste si:
Guvernul nu ingheata salariile si pensiile si va continua sa acorde vouchere de vacanta bugetarilor
Sursa foto: pexels.com