Aproape jumatate dintre IMM-urile romanesti au probleme cu banii, din cauza inflatiei: patronii cauta solutii pentru a lua credite
imm-uripatronifirme mici si mijlociimediul privat
Un studiu recent realizat de o institutie financiara nebancara aflata in top 10 jucatori pe piata IFN-urilor independente din Romania, scoate la iveala provocarile economice pe care le infrunta managerii IMM-urilor din Romania, in aceasta perioada.
Potrivit analizei, aproape jumatate din firme au probleme cu banii. Mai exact, "44% dintre IMM-urile romanesti se confrunta cu majorari ale costurilor operationale in contextul inflatiei ridicate; pentru a face fata provocarilor financiare, tot mai multe companii apeleaza la imprumuturi rapide nebancare", potrivit datelor Simplu Credit.
"Scumpirile materiilor prime, serviciilor si utilitatilor pun multe firme romanesti in dificultate, afectandu-le activitatea curenta. Conform analizei, aproape jumatate dintre IMM-urile chestionate au mentionat ca principala provocare intampinata in 2022 este legata de majorarea costurilor operationale. In plus, cresterea dobanzilor bancare si inasprirea conditilor de creditare accentueaza si mai mult vulnerabilitatea acestor companii", arata IFN-ul.
Firmele iau din ce in ce mai multe credite de la IFN-uri
De asemenea, aceeasi institutie financiara nebancara ne transmite ca, in primele noua luni ale anului curent, a crescut semnificativ numarul creditelor acordate firmelor mici si mijlocii din tara noasta. Vorbim despre o crestere cu 38,2% a volumului cererilor de credite pentru IMM-uri. 83% dintre antreprenori au solicitat credite pentru capitalul de lucru.
"Pentru a face fata provocarilor financiare si a evita blocarea afacerii, multi antreprenori acceseaza imprumuturi de la IFN-uri, care le ofera avantaje precum timpi de raspuns rapizi, criterii de eligibiltate mai permisive si solutii personalizate. Astfel, in primele 9 luni ale acestui an, Simplu Credit a inregistrat o crestere de 38,2% a volumului cererilor de credite pentru IMM-uri comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Majoritatea clientilor corporate, mai exact 83%, au solicitat in aceasta perioada credite de capital de lucru, pentru a-si acoperi cheltuielile necesare activitatii firmei. Totodata, 9% dintre IMM-uri au ales sa preintampine intarzierile de plata ale clientilor cu ajutorul unui credit de tip factoring, care le permite acestora sa incaseze pana la 80% din valoarea facturilor emise catre clienti. Putine IMM-uri au avut in plan sa investeasca in dezvoltarea afacerii in 2022, cererea pentru credite de investitii fiind doar 6%. Restul de 1% au fost solutii de refinantare a creditelor incheiate la alte institutii de tip IFN", se mai arata in analiza citata.
In medie, un antreprenor se imprumuta cu 178.000 de lei anul acesta
Cati bani au luat antreprenorii romani? Ei bine, in zona corporate vorbim despre o suma medie solicitata de 178.000 de lei. Si aici se consemneaza o crestere cu 6,6% fata de 167.000, suma medie solicitata anul trecut de antreprenori.
"Aproximativ jumatate dintre cereri au venit din partea companiilor de comert si constructii. Pe langa acestea, solicitarile au venit si din diverse alte domenii de activitate, de la transport, productie, curierat, la agricultura, alimentatie, sanatate etc", mai arata IFN-ul.
"Companiile mici si mijlocii ocupa un loc important in economia tarii, dar acestea sunt cele mai expuse factorilor de risc economici, politici si sociali. Astazi, IMM-urile activeaza intr-un mediu de business mult mai complex si mai instabil fata de cel de acum 3-4 ani. Confruntate cu costuri din ce in ce mai ridicate pentru materii prime, servicii si utilitati, tot mai multe intreprinderi isi reduc considerabil volumul operational si risca sa se inchida pentru ca nu dispun de capital suficient si au acces limitat la finantari bancare. Prin solutiile de creditare oferite, Simplu Credit a venit in sprijinul acestora in situatiile dificile, ajutandu-le sa evite un blocaj major al afacerii si sa isi continue activitatea in conditii normale”, declara Mircea Lupu, General Manager Simplu Credit.
Firmele au mari probleme legate de criza fortei de munca. Aproape jumatate dintre IMM-uri nu gasesc personal pe care sa-l angajeze
Referitor la cele mai mari provocari pe care le au firmele mici si mijlocii anul acesta, analiza scoate la iveala in primul rand
deficitul de forta de munca - 41% dintre companiile respondente intampina obstacole in recrutarea de personal calificat.
Nici criza energetica nu este de neglijat. 27% dintre IMM-uri sunt afectate de ceea ce se intampla pe pietele din energie, ca rezultat al razboiului din Ucraina.
De asemenea, 19% inregistreaza scaderi ale vanzarilor determinate de reducerea consumului, iar 16% se confrunta cu intarzieri in productie/ logistica sau cu un deficit de materii prime ca urmare a blocajelor din lanturile de aprovizionare.
Desi situatia actuala este una destul de delicata, firmele nu renunta la a-si face planuri de viitor. "Incertitudinea macro-economica determina tot mai multe companii sa isi adapteze prioritatile si strategia de business pentru urmatoarele 12 luni. Astfel, gestionarea eficienta a cheltuielilor ramane o preocupare principala pentru 68% dintre IMM-uri. Pe de alta parte, in ciuda contextului economic dificil, 31% dintre companii isi mentin perspectivele optimiste si au in plan identificarea de noi oportunitati pentru dezvoltarea afacerii. Pentru 21% dintre companii, focusul principal va fi digitalizarea proceselor operationale, in timp ce 21% dintre acestea intentioneaza sa investeasca in capitalul uman", conform studiului care a implicat peste 100 de IMM-uri din Romania.
Foto: manager.ro