Anul 2022 aduce noi provocari firmelor romanesti: de ce se tem managerii cel mai mult
salarii 2022recrutareforta de muncalocuri de munca
Forta de munca va deveni o pasare rara pentru managerii romani, in anul care bate deja la usa. 2022 e privit cu scepticism de oamenii de afaceri romani, care considera ca acesta va aduce un grad de dificultate sporit in gasirea fortei de munca. O alta provocare va aparea, spun antreprenorii, pe zona de bugete pentru cheltuieli, pentru ca salariile vor creste pe majoritatea ramurilor de business de la noi din tara.
Conform unui sondaj realizat de EXEC-EDU printre manageri romani din industrii ca retail, IT, petrol si gaze, jocuri de noroc, educatie, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanta, anul 2022 le va pune la incercare abilitatile de business.
Majoritatea managerilor (78%) sunt de parere ca in 2022 va fi mai dificil sa gaseasca personal pentru angajare. In schimb, 19% dintre manageri sunt optimisti si spun ca recrutarea va fi floare la ureche. Restul sustin ca depinde de industrie, de companie si de competentele cerute.
”Ritmul pandemiei a incetinit la nivel global, iar managerii romani sunt de parere ca piata muncii, care a fost usor blocata in acest an, va apasa pedala de acceleratie anul viitor. Selectia si recrutarea candidatilor in roluri de management care sa detina noile competente impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pietei este reflectat in cererea in crestere pe care o avem pentru programele de management. Este esential ca managerii sa deprinda noi competente atat de necesare astazi, printre care spirit antreprenorial, agilitate, gandire critica, rezilienta sau inteligenta emotionala”, declara Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.
Cresc salariile romanilor
2022 aduce provocari pentru bugetele firmelor si vesti bune pentru angajati. In timp ce unii antreprenori isi fac griji cu privire la nivelul la care vor ajunge cheltuielile cu salariile, angajatii asteapta sa vada cifre mai mari pe fluturasul de salariu.
Astfel, conform sondajului citat, 59% dintre cei intervievati intr-un sondaj considera ca salariile in principalele sectoare de business din economia locala vor continua sa creasca anul viitor. Totusi, 34% considera ca nivelul acestora va ramane similar cu 2021.
Referitor la cresterea salariului minim (care va ajunge la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022), se pare ca majoritatea antreprenorilor chestionati sustin aceasta masura. Un procent covarsitor, de 90% dintre respondenti, a declarat ca imbratiseaza majorarea.
Conform studiului PayWell 2021, realizat de PwC Romania, daca in 2021 managerii au dispus o crestere medie a salariilor de baza, de 8,9%, in 2022
cresterea va fi usor mai mica, de 8,1%.
”Liderii de afaceri aveau asteptari pesimiste in prima jumatate a anului trecut cand estimau un impact mult mai sever al crizei asupra economiei globale. Pe masura ce restrictiile care au limitat activitatea au fost ridicate, efectele negative s-au atenuat si companiile au reusit sa acorde in 2021 majorari salariale peste nivelurile pe care le luau in calcul la inceputul crizei sanitare. Desi cresterile salariale de doua cifre au revenit, din cauza inflatiei, castigurile reale sunt erodate. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, insa moderate, pentru ca efectele pandemiei vor continua pe termen mediu, iar climatul economic va ramane volatil”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Ceea ce ii nemultumeste insa pe managerii nostri este discrepanta dintre salariile oferite de stat si cele de la privat. Desi vorbim despre atributii similare, salariile la stat au devansat cu mult nivelul pe care si-l permit sa il achite companiile private.
Managerii au dat detalii si despre evolutia salariala din 2021. Astfel, in ceea ce priveste nivelul salariilor in industria in care activeaza, peste jumatate din respondenti (51%) afirma ca acestea s-au majorat in primul semestru din 2021. De asemenea, 49% spun ca in aceasta perioada s-au majorat salariile si in companiile in care lucreaza, ceea ce inseamna ca doar jumatate dintre companii au urmat trendul pietei.
Sondajul EXEC-EDU a fost realizat in luna mai, iar respondentii ocupa pozitii de middle management (64%), top management (28%), business owner (8%). Un procent de 47% dintre intervievati lucreaza in companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 21% activeaza in companii cu cifre de afaceri de 5-10 mil euro, iar 33% sunt in companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.