ANPC pune tunurile pe HoReCa: patronii sunt suparati, dar nu mai au ce face. Noi obligatii dure pentru restaurante
anpcmeniuri restauranterestaurantehoreca
HoReCa intra in vizorul ANPC, de la jumatatea lunii martie, moment in care restaurantele de la noi din tara trebuie sa devina cat se poate de transparente cu meniul prezentat clientilor. Patronii sunt obligati sa scrie, negru pe alb, toate ingredientele folosite in preparatele lor, astfel incat clientul sa stie ce plateste si mai ales ce consuma intr-un local de alimentatie publica.
Noua lege i-a infuriat pe multi manageri de restaurante din toata tara. Multi dintre cei nemultumiti sustin ca aceasta masura nu le mai permite sa mentina "secretul profesional" asupra unor retetele ce sunt specifice anumitor localuri. Concurenta - spun ei - va profita si le-ar putea fura trucurile.
Doar ca
ANPC e ferm si ramane pe pozitie: din 15 martie, meniurile trebuie schimbate si adaptate, astfel incat clientul sa vada exact ce contine mancarea pe care o comanda cand iese in oras!
"Vreau sa fac o paranteza legat de ordinul ce stabileste ce informatii trebuie sa ne puna la dispozitie operatorul economic din alimentatie publica, fie ca vorbim despre cantina, fie ca vorbim despre restaurante sau unitati de alimentatie de tip fast-food. Am emis un Ordin in urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor si dupa ce am stabilit abordarea la nivel european, in sensul in care consider si acum necesar ca pentru ciorba de perisoare sa ne fie comunicate toate informatiile de care cu siguranta avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt facute perisoarele, existand variante din ce in ce mai multe. In curand pot sa fie facute si din greieri, dar macar sa stim acest lucru.
De asemenea, trebuie sa luam in calcul ca multi operatori economici servesc, astazi, produse similare ca aspect si ca gust produselor cu care suntem familiarizati, in sensul utilizarii cremelor vegetale pe baza de ulei de palmier in locul smantanii sau a unor produse similare cu branza feta, ca aspect si ca textura, in conditiile in care si acestea sunt facute cu putin zer si foarte multa grasime de palmier.
Ma gandesc ca daca Dumnezeu voia ca noi, cei din spatiul danubiano-carpato-pontic, sa mancam grasime de palmier, cu siguranta am fi avut pe dealurile tarii noastre paduri destul de aglomerate cu astfel de copacei", a declarat Horia Constantinescu, seful ANPC, citat de Agerpres.
Seful ANPC: "Voi duce toate aceste "batalii" pentru a trezi la realitate atat consumatorii, cat si operatorii economici. Nu mi se pare normal sa ni se puna in farfurie produse fara a citi detalii despre produs.
"De exemplu, la ciorba sau tocanita de porc va trebui sa pui in paranteza "7E", ca sa stii ca la momentul acela ai demarat deja procesul de imbalsamare inca din timpul vietii", a tinut sa puncteze seful ANPC.
"Ordinul a fost in dezbatere publica, este deja semnat, emis si publicat in Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru ca avand impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare si transmitere de informatii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus in opera pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugamintea reprezentantilor mai multor asociatii patronale si federatii am stabilit intalniri si s-a hotarat intrarea in vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial", a adaugat Constantinescu.
Foto: facebook/anpc