ANOFM: Vom avea Kurzarbeit si in 2022
legea kurzarbeitsomaj tehnic
Se pare ca piata muncii din Romania nu va reveni la normal nici anul viitor. Premisele ca vom scapa de aceasta criza sanitara, iar companiile isi vor relua modelul clasic de munca si activitatea pre-pandemica, sunt destul de slabe, motiv pentru care e foarte posibil ca masurile "Kurzarbeit" sa fie prelungite si pentru 2022.
Aceasta opinie este impartasita de catre directorul din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Simona Tiparu:
"Sigur o sa fie (si in 2022 - n.r.) bani din bugetul de stat, daca se va aproba prelungirea acestei masuri, dar cred ca se va aproba daca va fi nevoie, pentru ca au existat ordonante de urgenta cu masuri covid care, desi deadline-ul era decembrie 2020, ele au fost prelungite pana in decembrie sau pana in iulie ale acestui an.
Deci sunt optimista, sunt convinsa ca asa cum s-a decis prelungirea unor masuri, asa se va decide si prelungirea Kurzarbeit. (...)
In momentul de fata, Kurzarbeit este pana in decembrie 2021, nu stim cum va fi la anul, cum se va calcula, probabil ca vor exista niste modificari ale acestei ordonante", a afirmat Simona Tiparu, in cadrul Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii.
"Dupa rectificarea bugetara totul este in regula din punctul nostru de vedere, avem buget" pentru prelungirea masurilor de tip Kurzarbeit, a mai spus oficialul ANOFM.
Cum functioneaza Legea Kurzarbeit
Conform
Legii Kurzarbeit, angajatorii pot diminua, in anumite conditii, timpul de lucru si remuneratia angajatilor cu cel mult 50%, pentru o perioada de minimum cinci zile lucratoare. Statul deconteaza angajatorului 75% din diferenta dintre salariul de baza brut initial si salariul de baza aferent zilelor lucrate.
"Analizand un caz concret, un angajat din industria auto cu un salariu lunar de incadrare de 5.000 de lei brut, respectiv 2.925 de lei net, ar avea, dupa reducerea timpului de lucru cu 50% (la patru ore pe zi), un salariu brut de 2.500 de lei, respectiv un salariu net de 1.462 de lei, in timp ce costul total al angajatorului ar fi de 2.556 de lei. In cazul in care angajatorul aplica pentru facilitatea acordata de stat, salariul net al angajatului va fi de 2.559 de lei, iar costul total al angajatorului, de 2.598 de lei", conform unui material de opinie de Crina Onut, Senior Consultant, Global Employer Services, Deloitte Romania, Ana Vlasceanu, Senior Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal, Florentina Munteanu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal.