Angajatorii au de ales: DEMISIE sau PROGRAM FLEXIBIL, cu munca de acasa
munca de acasaprogram flexibilangajatidemisie
Angajatii romani par sa fi prins gustul programului flexibil si al posibilitatii de a munci de acasa, beneficii de care s-au bucurat din abundenta in ultimii ani si la care nici nu se gandesc sa renunte. Din contra, daca angajatorii nu sunt dispusi sa le ofere ocazia de munci si de acasa, angajatii se gandesc serios sa negocieze cu demisia pe masa si chiar sa renunte la actualul job din cauza acestui lucru.
Conform unei analize BestJobs, 3 din 5 romani au luat in calcul sa-si schimbe jobul pentru a beneficia de flexibilitate in modul de lucru. Ca referinta, trebuie precizat ca la ora actuala, dintre angajatii white-collar, 28% lucreaza in sistem hibrid, in timp ce alti 40% se duc zilnic la birou.
In perioada pandemiei, 7 din 10 respondenti ai sondajului bestjobs au lucrat de acasa sau intr-o formula hibrida. Astfel, datele indica faptul ca foarte putini
angajati s-au mai intors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.
Mai mult, companiile au fost nevoite sa se adapteze, introducand noi facilitati pentru a atrage oamenii inapoi la birou sau optiuni flexibile de lucru. In acest sens, 14% dintre respondenti spun ca angajatorul le permite lucrul de acasa pentru perioade limitate, 26% in regim hibrid, iar 21%, pe termen nelimitat. Flexibilitatea modului de lucru a devenit atat de importanta incat 60% dintre respondenti au declarat ca ei insisi (27%) sau colegi de-ai lor au luat in calcul sa-si schimbe jobul din acest motiv, optand pentru unul care sa le permita sa lucreze cum isi doresc.
"Raportul de forte dintre companii si angajati s-a schimbat dupa pandemie, iar acest lucru se vede in puterea angajatilor de a schimba un job care nu le ofera flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns sa aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altadata era perceput ca fiind un beneficiu extra", spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.
O treime dintre angajati s-au intors la birou fara a avea o justificare clara din partea angajatorului
Revenirea la birou, in cazul celor care s-au intors in formula completa sau hibrida, a avut loc treptat. Jumatate dintre angajatori au decis in cursul anului 2022 sa-si aduca echipele la sediu, 12% s-au hotarat in acest an, iar pentru alti 4% urmeaza. Printre motivele pe care angajatorii le-au oferit angajatilor pentru a justifica nevoia intoarcerii la birou se numara nevoia de reconectare a echipelor si de socializare intre colegi si departamente (36%), faptul ca munca remote a fost necesara doar in timpul restrictiilor (19%), scaderea performantei echipelor (12%) si afectarea culturii organizationale (5%). 28% insa nu au oferit angajatilor nicio justificare.
In noul context de lucru, sedintele cu echipa s-au mutat si ele preponderent online (70%), intrucat reunirea echipelor in acelasi loc fizic a devenit tot mai dificila.
Sondajul a fost efectuat in luna iunie, pe un esantion de 1.382 de utilizatori de internet din Romania.
Foto: freepik.com