Angajatii Telekom Romnaia protesteaza in strada. Compania a anuntat concedieri in masa
telekom romaniatelecomrobotidigitalizareinteligenta artificialaconcedieri
Angajatii Telekom Romania se pregatesc sa organizeze o manifestatie de protest, care ar putea avea loc pe 9 august, ca raspuns la ultima strategie anuntata de Telekom, care prevede disponibilizari in masa. Protestul ar urma sa fie organiazt la sediul societatii/ la Ministerul Muncii sau cel al Comunicatiilor. Anuntul a fost facut miercuri de catre Sindicatul National Telecomunicatii Mobile (SNTM).
Angajatii Telekom se tem ca isi vor pierde locurile de munca, dupa ce compania a anuntat concedieri de sute de persoane. Sindicatul angajatilor din telecom atrage atentia asupra faptului ca angajatii concediati, cat si familiile acestora vor suferi de pe urma disponiblizarilor si ca prin aceasta masura sute de persoane vor fi afectate.
De asemenea, spune sindicatul, nici cei care vor ramane in companie nu vor avea o sarcina usoara, ei fiind nevoiti sa preia multe dintre sarcinile colegilor concediati, cel mai probabil, fara sa fie remunerati suplimentar.
"Avand in vedere masurile anuntate prin care mii de cetateni romani vor fi afectati, respectiv sute de salariati Telekom si familiile acestora; cu luarea in considerare a faptului ca salariatii neconcediati inca vor indeplini si sarcinile de roboti digitalizati in locul colegilor afectati, fara sa se aiba in vedere nicio perspectiva de marire salariala urmare a managementului defectuos; din cauza faptului ca institutiile statului roman nu ne protejeaza interesele, in egala masura cum nu au reusit sa isi protejeze investitia de 46% a actiunilor detinute in numele statului roman; ca urmare a managementului care ne-a adus in situatia pe care tot acesta o clameaza, din care a rezultat si o lipsa a unui dialog social real cu sindicatele, s.a., va chemam sa confirmati prin email participarea la protestul angajatilor Telekom Romania care estimam sa aiba loc in data de 09.08.2019 la sediul societatii/ la Ministerul Muncii sau cel al Comunicatiilor. Vom evalua impreuna data ora si locul cand acesta va avea loc efectiv, daca se impune sa aiba loc, sens in care asteptam propunerile voastre", se arata intr-un document transmis de SNTM in atentia angajatilor Telekom Romania si a managerilor.
Sindicalistii mai adauga faptul ca, in cazul in care Telekom va fi vanduta, este ilegala concedierea de personal.
"Atragem atentia si asupra faptului ca, in raport cu prevederile Legii 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor, in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar. Mentionam acest aspect tinand cont ca in spatiul public au aparut stiri potrivit carora Telekom ar fi negociat cu diversi cumparatori vanzarea companiei, ori, in aceasta situatie nu se pot face concedieri de personal (...) Prin urmare, va solicitam sa dispuneti cu prioritate efectuarea unui control, in sensul respectarii prevederilor Legii 67/2006, Inspectia muncii fiind institutia care are atributii de control si constatare a contraventiilor"
De asemenea, SNTM cere Ministerului Muncii sa intervina de urgenta in acest caz, ce presupune o incalcare a legislatiei muncii.
"(...) in contextul anuntatelor concedieri din cadrul Telekom Romania, va solicitam respectuos ca, in temeiul prerogativelor legale cu care sunteti investiti prin juramant, sa interveniti cu celeritate asupra responsabililor aflati in cadrul ministerului pe care il conduceti, in cauza prezentata fiind soarta a sute de angajati si familiilor acestora. Astfel, va reiteram ca aspecte care tin de nerespectarea prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca au fost sesizate Inspectiei muncii si fie au fost nesocotite, fie au fost transmise spre solutionare catre ITM Bucuresti, care a inteles sa le ascunda decat sa raspunda intocmai acestora, opinam noi. Tinand cont de faptul ca ministerul detine intreaga responsabilitate din domeniul muncii atribuita calitatii dumneavoastra de ministru, sub autoritatea ministerului aflandu-se si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care a fost notificata de catre companiile aflate sub umbrela Telekom Romania privind desfiintarea unui numar de 254 de pozitii dintr-un numar total de 1.618 salariati din fosta societate Cosmote si respectiv a unui numar de 438 de pozitii din fosta societate Romtelecom, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca notificarea Telekom Romania nu respecta prevederile legale (...)", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de SNTM, ministrului Muncii, Marius Budai.
Nemultumirile angajatilor Telekom au luat nastere in data de 18 iulie 2019. Atunci, Telekom Romania anunta ca va disponibiliza 692 de pozitii din totalul de 5.831 de angajati existent in prezent la nivelul grupului de companii.
Angajatii vor fi dati afara din mai multe structuri ale companiei, dupa cum urmeaza: 438 de pozitii vor fi din cadrul Telekom Romania Communications S.A., respectiv 254 de pozitii din cadrul Telekom Romania Mobile Communications S.A.