Angajatii romani, umiliti cu cresteri de salariu de 5 la suta, la o inflatie de 16: patronii spun ca n-au de unde, salariatii spun ca nu pot trai asa
salariiinflatiesalarii in romaniacrestere salariala
Situatia salariilor din Romania a impartit angajatii si angajatorii in doua tabere ce par a fi rivale, desi ar trebui sa lupte pentru acelasi scop, impreuna, sub un numitor comun: bunastarea reciproca.
Doar ca inflatia agresiva din 2022 a dezbinat parca definitiv cele doua categorii sociale, iar fiecare are propriile sale nemultumiri, propriile solicitari, propriile argumente si, daca stai sa le asculti pe toate, observi ca fiecare are, de asemenea, propria parte de adevar incontestabil.
Pe de-o parte, angajatii se anunta nemultumiti de cresterea salariala primita de la angajatori in 2022, in fata unei inflatii agresive, de aproximativ 16%, conform Bancii Nationale si Institutului National de Statistica.
Confrom sondajelor,
doar 27,7% dintre romani au primit mariri la salariu pe anul 2022, iar 47,1% dintre acestia au beneficiat de cresteri de salarii de pana la 5%. De asemenea, 36,8% au primit majorari intre 5%- 10%. Practic, banii in plus nu au cum sa se resimta intr-o crestere a nivelului de trai, fiindca ei nu acopera nici macar scumpirile, deci nici macar nu contribuie la mentinerea puterii de cumparare. Cu alte cuvinte, desi pe fluturasul de salariu apare o crestere, angajatii sunt din ce in ce mai saraci si impovarati.
Dreptatea le apartine cand spun ca nu pot trai cu astfel de majorari salariale, in realitatea economica actuala.
Pe de alta parte, sa nu uitam ca problemele ce apasa pe umerii salariatului apasa si pe cei ai patronilor. Ba mai mult decat atat, o firma se confrunta si cu responsabilitatea de putea plati acele salarii, cu in spatiu fiscal redus, lipsa de predictibilitate, pe langa inflatie, criza energetica, tensiuni pe lanturile de aprovizionare, deficit de personal etc.
Antreprenorii romani reproseaza, totodata, ca multe revendicari de marire de salariu nu vin insotite de performanta. "Cum putem da mai multi bani unui angajat care nu aduce niciun fel de plus valoare companiei? Firmele private din asta traiesc, din performanta, din competitivitate. Daca angajatii nu-si dau interesul si doar vin cu solicitari financiare, intram intr-un blocaj daunator pentru toata lumea" - astfel gandesc acum cei mai multi dintre managerii de la noi din tara si trebuie sa admitem ca au partea lor de adevar.
De fapt, privind argumentele fiecarei parti, constatam, cum punctasem la inceputul articolului, ca putem da dreptate tuturor celor implicati. Ceea ce trebuie insa facut nu pleaca nici de la angajat, nici de la angajator. Pe de-o parte, trebuie cu totii sa ne asumam aceasta perioada dificila si plina de provocari nu doar pentru noi, ci pentru intreaga lume, iar pe de alta ar trebui sa ne uitam spre factorii de decizie, singurii capabili sa vina cu solutii care sa nu ingrope mediul privat in cheltuieli excesive si, totodata, care sa indinda o mana reala de ajutor salariatilor.
Te-ar putea interesa si: Explozie de firme straine, in mediul privat romanesc: se deschid masiv firme cu capital strain
Foto: pixabay.com