Angajatii romani, pusi pe demisii: cauta salarii mai mari, dar si flexibilitate
companiiangajatisalariibeneficii extrasalariale
Cele mai recente studii efectuate pe piata muncii din Romania indica faptul ca foarte multi angajati sunt dispusi sa renunte acum la actualul loc de munca, daca ar gasi o oferta care le ofera salarii mai mari sau alte beneficii suplimentare, cum ar fi un program de lucru flexibil.
Doua cincimi (43%) dintre respondenti declara ca sunt dispusi sa renunte in urmatoarele 12 luni la locul de munca actual, pe fondul unei inflatii in crestere, o piata a fortei de munca in scadere si o crestere a locurilor de munca care ofera flexibilitate, arata datele unui studiu recent efectuat de EY Romania.
"Practic, vorbim despre o crestere semnificativa – in 2021, doar 7% dintre angajati au declarat ca sunt dispusi sa plece", noteaza specialistii.
"Pe parcursul pandemiei, interesul prioritar al candidatilor atunci cand isi cautau o slujba noua sau al angajatilor in pastrarea locului de munca existent a migrat de la stabilitatea angajatorului, la actualizarea/ transformarea pachetului de beneficii si, ulterior, la flexibilitatea muncii. Acest ultim sondaj arata ca, pe masura ce angajatorii au oferit in ultimii 2 ani din ce in ce mai multe modalitati flexibile de lucru, salariile mai mari reprezinta acum cea mai mare motivatie pentru schimbarea locului de munca, in special avand in vedere inflatia in crestere si rolurile neocupate disponibile", declara Claudia Sofianu, Partener, Liderul departamentului Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.
Angajatii au ca motivatie principala obtinerea unui salariu mai mare
Potrivit studiului, principala motivatie a angajatilor este gasirea unui salariu mai mare.
"Cu o inflatie record in multe tari din lume, mai mult de o treime dintre cei care prospecteaza piata (35%) spun ca au ca obiectiv principal o crestere a salariului, in vreme ce 25% dintre ei spun ca isi doresc o crestere profesionala.
Aranjamentele flexibile de lucru – care au fost de departe unul dintre cei mai importanti factori in mobilitatea angajatilor, conform sondajului de anul trecut – si-au pierdut tractiunea. Astfel, doar 19% dintre angajati cauta flexibilitate la un nou loc de munca, in timp ce 17% spun ca ceea ce i-ar determina sa se mute ar fi beneficiile care promoveaza sanatatea si starea de bine la birou.
Daca privim raspunsurile primite si din unghiul varstei respondentilor, am vedea ca angajatii generatiei Z si milenialii din SUA sunt cei cu cea mai mare probabilitate de a renunta la locul de munca in acest an (53%), in vreme ce, o analiza prin prisma sectoarelor in care activeaza respondentii ne arata ca cei mai dornici de plecare sunt angajatii din tehnologie si hardware - 60%", transmit autorii studiului citat.