Angajatii romani, munciti la fel, dar pe bani mai putini: in ciuda inflatiei, doar 37% dintre firme au majorat salariile
cresteri salarialesalarii miciangajatiinflatieputere de cumparare
Salariile angajatilor romani din mediul privat nu tin pasul cu scumpirile. Avem o rata a inflatiei exploziva, de aproape 14% si in pofida cresterilor de pret pe toate segmentele de consum, de la alimente la carburant, salariile au ramas in mare parte "neatinse" de vreo marire.
Numai 37% dintre angajatii romani spun ca au primit majorari la salariu. Insa nu toate firmele au aplicat un procent care sa acopere rata inflatiei. Un studiu realizat recent de platforma de recrutare BestJobs arata ca in 90% dintre cazurile de mariri salariale care au avut totusi loc, angajatorii au aplicat procente de crestere sub rata inflatiei!
Firmele au facut, cat de cat, eforturi pentru a-si ajuta angajatii sa treaca peste perioada care le macina bugetele. Asa se face ca avem si 12% dintre angajati care spun ca au primit beneficii extrasalariale, cum ar fi tichete de masa sau diverse prime.
"Chiar daca cele mai recente date statistice oferite de INS arata o crestere a castigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este ca angajatii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului si cel al preturilor de pe piata", spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Asa se face ca angajatilor romani le scade puternic puterea de cumparare. In unele cazuri ar fi vorba si de o diminuare cu 50% a acesteia!
Nu e de mirare ca 44% dintre respondenti iau in calcul sa-si schimbe jobul, in cautarea unei oferte salariale mai avantajoase. Aici regasim atat angajatii care n-au primit nicio majorare salariala, cat si pe cei care au primit, dar e insuficienta pentru a-si acoperi cheltuielile. Alti 19% dintre responden?i vor sa stea de vorba cu angajatorii lor pentru a vedea ce solutii se pot gasi, in aceasta situatie delicata.
Pe de alta parte, firmele pun lacatul pe usa
Managerii romani nu traiesc intr-un bol de sticla rupt de realitatea economica. Scumpirile apasa greu si pe bugetele firmelor, tot mai multe ajungand sa fie inchise. Dupa primele patru luni din an avem
peste 40.000 de societati ce au pus lacatul pe usa! S-a batut recordul ultimilor trei ani!
O analiza a companiei Sierra Quadrant, specializata in lucrari de administrare si lichidare, indica faptul ca situatia cea mai dificila o regasim in Constructii si Comert. De aici vin cele mai multe firme in dificultate.
"Comertul, cel mai dinamic sector al economiei, este din pacate si cel mai vulnerabil, in contextul in care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate si depinde exclusiv de ritmul incasarilor. Evolutia negativa a sectorului constructiilor, afectat semnificativ de cresterea preturilor la materialele de constructii si de restrangerea accesului la credite al romanilor reprezinta, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarma in aceasta perioada, in conditiile in care acest business angajeaza zeci de mii de alte business-uri pe orizontala", explica Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Foto: pixabay